Kruche mięso na obiad. Dosłownie rozpływa się w ustach. Zdradzamy tajemnicę.

Przepis ten nie wymaga dużo czasu do przygotowania, więc idealnie sprawdza się u wszystkich, którzy cenią swój czas, a przy okazji chcą dobrze zjeść!  

Składniki:

  • 1 kg mięsa, np. chuda wieprzowina,
  • 0,5 l wody,
  • 100 g mięsa klarowanego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1,5 łyżeczki pieprzu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 400 g cebuli.

Mięso należy umyć i osuszyć w całości ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy je na duże kawałki i umieszczamy je w garnku. Cebula obrana i pokrojona  w półpierścienie, powinna zostać równomiernie rozłożona na całym mięsie.

Dodajemy całe masło klarowane i całość zalewamy wodą. Garnek pod przykryciem należy położyć na średnim ogniu. Całość należy dusić przez jedną godzinę, po czym dodaje się całą sól oraz pieprz.

Na koniec należy dodać czosnek. Całość należy bardzo dokładnie wymieszać i pozostawić na małym ogniu przez kolejne 1,5 do 2 godzin. Tak przygotowane mięso, po ostudzeniu, należy przełożyć do słoika.

Zamknięte słoiki należy wstawić do lodówki i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem, jeżeli tylko zajdzie taka potrzeba. Mięso można dodawać do obiadu lub też można jeść je samodzielnie z chlebem, jeżeli ktoś ma ochotę zjeść delikatne danie.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!