Co ciekawe, jego przygotowanie jest wyjątkowo proste, a składniki znajdą się w każdej kuchni. Kruche, delikatne, po prostu pyszne! Z pewnością zachwyci niejednego wielbiciela słodkości i na stałe zagości na Twoim stole.
W misce wymieszaj dokładnie dwa żółtka i cukier. Do powstałej masy dodaj roztopione masło i ponownie wszystko wymieszaj.
Kolejnym krokiem jest umieszczenie w misce pozostałych składników – mąki, soli, proszku do pieczenia oraz skórki startej z limonki lub cytryny. Całość mieszamy, aż masa będzie jednolita.
Uzyskane w ten sposób ciasto, dzielimy na dwie równe części. Obie owijamy w folię spożywczą i na pół godziny wkładamy do zamrażarki.
W tym czasie możemy przygotować formę do pieczenia, wykładając na nią papier. To właśnie na nim układamy pierwszą połówkę ciasta, po upływie wyznaczonego czasu.
Następnie przygotowujemy nadzienie. W tym celu do miski wbijamy białka i ubijamy je z cukrem na sztywną pianę. Do drugiego naczynia wlewamy jogurt waniliowy, który mieszamy z 50 g mąki. Wszystko to łączymy z ubitymi białkami. Tak przyrządzoną masę rozprowadzamy równomiernie na cieście.
Drugą część ciasta ścieramy na tarce i umieszczamy na wierzchu tak, aby przykryła krem. Przygotowany w ten sposób deser umieszczamy na 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Comments