Kilka prostych składników i każdy będzie zadowolony. Niezwykle proste i szybkie rozwiązanie na deser, kiedy nie mamy na niego czasu. Przepis.

Ciasto z kremem przypomina swoim wyglądem i smakiem przysmak z najlepszej cukierni.

Co ciekawe, jego przygotowanie jest wyjątkowo proste, a składniki znajdą się w każdej kuchni. Kruche, delikatne, po prostu pyszne! Z pewnością zachwyci niejednego wielbiciela słodkości i na stałe zagości na Twoim stole.

Składniki na ciasto:

  • 70 ml roztopionego masła
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 70 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • skórka z cytryny lub limonki
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 3 łyżki mąki
  • 400 g jogurtu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • dwa białka

Przygotowanie:

W misce wymieszaj dokładnie dwa żółtka i cukier. Do powstałej masy dodaj roztopione masło i ponownie wszystko wymieszaj.

Kolejnym krokiem jest umieszczenie w misce pozostałych składników – mąki, soli, proszku do pieczenia oraz skórki startej z limonki lub cytryny. Całość mieszamy, aż masa będzie jednolita.

Uzyskane w ten sposób ciasto, dzielimy na dwie równe części. Obie owijamy w folię spożywczą i na pół godziny wkładamy do zamrażarki.

W tym czasie możemy przygotować formę do pieczenia, wykładając na nią papier. To właśnie na nim układamy pierwszą połówkę ciasta, po upływie wyznaczonego czasu.

Następnie przygotowujemy nadzienie. W tym celu do miski wbijamy białka i ubijamy je z cukrem na sztywną pianę. Do drugiego naczynia wlewamy jogurt waniliowy, który mieszamy z 50 g mąki. Wszystko to łączymy z ubitymi białkami. Tak przyrządzoną masę rozprowadzamy równomiernie na cieście.

Drugą część ciasta ścieramy na tarce i umieszczamy na wierzchu tak, aby przykryła krem. Przygotowany w ten sposób deser umieszczamy na 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po tym czasie można cieszyć się smakiem tego wyjątkowo łatwego, a zarazem smacznego ciasta.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!