Krucha szynka czosnkowa – szybka i łatwa w wykonaniu. Idealny obiad dla całej rodziny
Mięso z szynki idealnie pasuje do pieczenia, dlatego polecamy przepis na czosnkową pieczona szynkę.
Składniki:
- 2 kg wieprzowiny,
- 3 cebule,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 6 ząbków czosnku,
- olej,
- słodka papryka,
- sól i pieprz.
Mięso należy pokroić w większe plastry. Czosnek należy obrać i pokroić w plasterki, które należy umieścić w formie razem z mięsem.
Całość należy wymieszać, aby czosnek równomiernie się rozłożył. Mięso należy odstawić do lodówki na kilka godzin. Cebulę kroimy w piórka i umieszczamy je na dnie naczynia żaroodpornego.
Na nie kładziemy mięso, które solimy i pieprzymy. Dla smaku możemy dodać słodką paprykę. Na to kładziemy kolejną warstwę cebuli. Na sam wierzch wykładamy koncentrat pomidorowy i polewamy wszystko sosem sojowym.
Tak uszykowane naczynie razem z mięsem wkładamy na 1,5h do piekarnika na 150 stopni. Przez pół czasu mięso należy piec pod przykryciem.
Comments