Krucha szynka czosnkowa – szybka i łatwa w wykonaniu. Idealny obiad dla całej rodziny

Mięso z szynki idealnie pasuje do pieczenia, dlatego polecamy przepis na czosnkową pieczona szynkę.

Składniki:

  • 2 kg wieprzowiny,
  • 3 cebule,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 6 ząbków czosnku,
  • olej,
  • słodka papryka,
  • sól i pieprz.

Mięso należy pokroić w większe plastry. Czosnek należy obrać i pokroić w plasterki, które należy umieścić w formie razem z mięsem.

Całość należy wymieszać, aby czosnek równomiernie się rozłożył. Mięso należy odstawić do lodówki na kilka godzin. Cebulę kroimy w piórka i umieszczamy je na dnie naczynia żaroodpornego.

Na nie kładziemy mięso, które solimy i pieprzymy. Dla smaku możemy dodać słodką paprykę. Na to kładziemy kolejną warstwę cebuli. Na sam wierzch wykładamy koncentrat pomidorowy i polewamy wszystko sosem sojowym.

Tak uszykowane naczynie razem z mięsem wkładamy na 1,5h do piekarnika na 150 stopni. Przez pół czasu mięso należy piec pod przykryciem.

Reszta czasu mięso należy piec bez przykrycia, aby całość mogła się pięknie zarumienić. Tak przygotowanego mięso można podawać na obiad razem z ziemniakami, surówkami lub z innymi ulubionymi dodatkami.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!