Proponuję przepis na sałatkę, którą podaje się w niespotykanej formie rolady. Delikatna, smaczna, sycąca sałaka idealna na każdą okazję! Oryginalny wygląd sałatki z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości.
Produkty do przygotowania sałatki są łatwo dostępne i niedrogie. Wystarczy trochę wysiłku, a goście będą zaskoczeni Twoimi umiejętnościami kulinarnymi i talentem! „Król stołu” to prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej!
Wszystkie produkty doskonale komponują się ze sobą, dlatego sałatka okazuje się magiczna: sycąca, smaczna, pachnąca i piękna jednocześnie.
Składniki
- pierś z kurczaka – 200 gr,
- ser (twardy) – 100 gr,
- ziemniaki (ugotowane) – 4 sztuki,
- marchewki (ugotowane) – 4 sztuki,
- buraki (ugotowane) – 2 sztuki (duże),
- masło – 100 gr,
- majonez – 200 gr,
- czosnek – 3 ząbki,
- żelatyna – 9 g,
- trochę soli.
Przygotowanie:
Wsyp żelatynę do małej miski i zalej ją odrobiną zimnej wody. Kieruj się sposobem przygotowania podanym na opakowaniu żelatyny. Sałatka będzie składać się z dwóch części. Jednym z nich jest środek.
Bardzo drobno pokrój pierś kurczaka i włóż do miski. Zetrzyj ser na grubej tarce i dodaj do mięsa, dodaj posiekany czosnek, masło i 40 gr majonezu. Wszystko dobrze wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji pasty.
Rozprowadź mieszankę na folii spożywczej, ma być wysoka na około 7 centymetrów, zwiń ją aby otrzymać z środka długi rulon. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Przygotowanie drugiej części. Na grubej tarce zetrzyj marchewki, ziemniaki, buraki. Żelatynę lekko podgrzej i dodaj pozostały majonez, wymieszaj.
Na folii spożywczej rozprowadź warstwami ( na taka samą długość jak wcześniej przygotowany środek z piersią), najpierw buraki, posmaruj je mieszanką majonezu i żelatyny, kolejno warstwę marchwi, ponownie majonez z żelatyną, warstwę ziemniaków i ponownie majonez. Rozwiń roladę mięsną z serem i połóż ją na środku przygotowanych warstw warzywnych.
Za pomocą folii najpierw podnieś jedną krawędź warstwy warzywnej, a następnie drugą. Złącz je po środku formując roladę.
Włóż do lodówki na 7 godzin. Rolada będzie gotowa wcześniej, ale im więcej spędzi czasu w lodówce, tym lepiej będzie się ją kroić. Po 7 godzinach wyjmij ją z lodówki, usuń folię i połóż na półmisku. Posyp posiekanymi ziołami na wierzchu.
Comments