Deser jest naprawdę pierwszej klasy, można go przygotować w szklankach, na blasze do pieczenia lub w misce. Krem wykorzystuję również jako nadzienie do innych ciast i deserów, ma doskonały smak i można go łatwo przygotować.
Ciasto:
Nadzienie (opcjonalnie):
Polewa:
Przygotuj odpowiednią miskę. Deser możesz zrobić bez ciastek z samym krem. Jeśli chcesz, możesz umieścić warstwę herbatników na dnie miski. Biszkopty można skropić parzoną kawą, mlekiem lub kakao.
Przygotuj krem: Ubij śmietankę. Śmietanę ubić ze skondensowanym mlekiem i bitą śmietaną. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Następnie podgrzej na płomieniu do uzyskania jednolitej masy.
Jeśli chcesz, możesz użyć zimnego stabilizatora bezżelatynowego. Wymieszaj rozpuszczoną żelatynę z kremem i wyłóż do miski. Możesz ułożyć warstwę prosto w miskę lub na warstwę ciastek, to zależy od Ciebie. Alternatywnie możesz również nakładać najpierw krem a później herbatniki.
Lukier: Podgrzej śmietankę na ogniu. Czekoladę dodaj do śmietany, mieszając aż się nie rozpuści. Jeśli chcesz, możesz przyspieszyć cały proces w kuchence mikrofalowej. Polej polewą czekoladową. Niech stwardnieje i możemy kosztować.
Comments