500g mielonego, 200g twarogu, 2 jajka… Pieczone kotlety z mięsa mielonego z twarogiem. Poznaj nasz przepis

Dodanie twarogu do mięsa mielonego może z początku wydawać się nietypowym pomysłem, ale zapewniamy, że nasz przepis to przepyszne połączenie właśnie tych dwóch składników!

Wypróbuj, by się przekonać, jak smaczne danie można z nich wyczarować! Masz już dość tradycyjnych schabów, klopsików czy steków? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie, czyli mielone z twarogiem! Brzmi dziwnie? Wcale takie nie jest!

Mięso z tego przepisu jest niezwykle soczyste i delikatne, a także również mniej tłuste niż zwykły kotlet, a to wszystko zasługa twarożku. Sprawdź, w jak łatwy oraz przystępny sposób je przygotować!

Do przygotowania mielonych z twarogiem potrzeba:

Składniki główne:

  • 500 gramów mięsa mielonego;
  • 200 gramów twarogu;
  • 2 jajka;
  • 50 gramów bułki tartej;
  • 50 mililitrów wody;
  • 2 cebule;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczkę soli;
  • odrobina pieprzu czarnego mielonego;

Składniki do sosu:

  • 150 gramów kwaśnej śmietany;
  • 250 mililitrów wrzącej wody;
  • 30 gramów mąki pszennej;
  • 30 gramów masła;
  • sól i pieprz do smaku;

Sposób przygotowania – krok po kroku:

Krok 1: Twarożek przełóż do miski i wymieszaj go porządnie za pomocą miksera. Następnie dodaj mięso mielone, jajka, sól oraz pieprz i kontynuuj miksowanie.

Krok 2: Obraną cebulę razem z czosnkiem posiekaj na drobno w blenderze, dodaj je do masy mięsno-twarogowej i jeszcze raz przemieszaj całość w celu połączenia wszystkich składników. W międzyczasie w osobnej misce połącz ze sobą bułkę tartą z odrobiną wody.

Krok 3: Za pomocą łyżki stołowej formujemy kotlety, które obtaczamy w przygotowanej wcześniej bułce i kładziemy na wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia. Kotlety włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez ok. 35 minut.

Krok 4: Zajmij się sosem. Rozpuść masło w garnku, dodaj do niego mąkę i smaż na małym ogniu przez ok. 2 minut. Potem dolej wody, śmietany, dopraw przyprawami, porządnie wymieszaj. Gotuj całość przez kilka minut.

Krok 5: Kotlety podawać z sosem i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub kaszą, surówką bądź kiszonym ogórkiem.

Gotowe!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!