Klopsiki mielone z twarogiem pieczone w piekarniku – Tak dobrych jeszcze nie jadłaś. Oto przepis

Klopsy mielone można znaleźć od czasu od czasu w każdej kuchni.

Jest to potrawa tradycyjna, która jest stosunkowo łatwa i szybka w przygotowaniu. By ta potrawa się jednak za szybko nie znudziła warto od czasu do czasu podać ją w wersji nieco zmodyfikowanej. Konkretnie z dodatkiem twarogu. Takie klopsy nie są smażone, ale pieczone i dlatego są zdrowsze.

Jak przygotować klopsiki mielone z twarogiem?

Składniki:

  • 0,5kg mięsa mielonego
  • 200g twarogu świeżego
  • 50g bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml wody
  • sól oraz pieprz
  • Sos do mielonych klopsików
  • 1 szklanka wody zagotowanej
  • 150ml śmietany 18%
  • 30g masła
  • 30g mąki
  • pieprz czarny

Wykonanie:

Do miski wrzucić twaróg, a następnie zmielić mikserem. Do twarogu dodać mięso, a także jajka oraz sól i pieprz. Całość powoli zmiksować. Do tej mieszanki dodać startą cebulę oraz czosnek, który musi zostać przeciśnięty przez praskę.

Weź drugą miskę. Umieść w niej bułkę tartą oraz wlej wodę, a następnie dodaj mięso. Wysmaruj blachę olejem. Masa mięsna ma musi zostać uformowana w kotlety bądź też kulki, które następnie muszą zostać umieszczone na blaszce.

Kotlety piecz w piekarniku przez około 30 minut, w 180 stopniach Celsjusza. Nim wyjmiesz cała blachę z piekarnika upewnij się, że klopsy są gotowe przez spróbowanie jednego. Następnie przygotuj sos.

Sos do klopsików jest robiony z masła, które należy rozpuścić w rondelku. Do masła należy dodać mąkę i mieszać tak, by cała masa była jednolita i bez grudek. Następnie sos potrzebuje około 2 minut na małym ogniu. Po tym czasie należy dodać wodę, a następnie także śmietanę, sól i pieprz. Wymieszać. Gotowe!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!