Tradycyjny przepis na klopsiki z mięsa mielonego. Danie znane w każdym polskim domu.

W czym tkwi tajemnica przygotowania doskonałych klopsików?

Smak klopsików to wspomnienie dzieciństwa, wspomnienie szkolnej stołówki, gdzie podane z ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem i surówką smakowały doskonale. Ten przepis jest sekretem mojej mamy od, której go dostaliśmy. Tutaj sekret doskonałych klopsików, to brak jajek i dobrze wyważone proporcje pieczywa i mięsa. Moja mama smażyła te klopsiki w piekarniku.

Jak zrobić pyszne klopsiki?

Przygotuj

  • Półbochenka czarnego chleba
  • ½ kilograma mięsa mielonego, najlepiej mieszanego ,może być wieprzowo-wołowe
  • Szklanka mleka lub wody
  • 1-2 cebule
  • Ojej roślinny
  • Mielony ,czarny pieprz
  • Sól
  • 2 łyżki bułki tartej

Chleb należy pokroić na kawałki i namoczyć w mleku lub wodzie, odkrojoną z niego wcześniej skórkę przez kilka minut suszymy w piekarniku, aby potem powstały z niej okruchy. Mięso jeśli nie jest zmielone zblenduj lub zmiel w   maszynce do mielenia mięsa.

Do mięsa należy dodać bułkę ,bardzo dokładnie wymieszać ,następnie dodać pozostałe składniki wraz z drobno posiekaną cebulą. Do uzyskania odpowiedniej konsystencji należy dodać-2 łyżki bułki tartej,

Mięso doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprawione dobrze  mięso formujemy. Weź porcję mięsa i w dłoniach uformuj klopsika, który będzie miał okrągły kształt, najlepiej to zrobić zmoczonymi w wodzie rękoma. Klopsik ,żeby był dobrze upieczony nie powinien być za duży, wystarczy jak ich grubość będzie do 1,5 centymetra.

Klopsiki można usmażyć na patelni, ugotować w bulionie  lub jak robi to moja mama upiec w piekarniku. Takie klopsiki również doskonale smakują w sosie. Może być to sos pomidorowy, pieczarkowy, koperkowy czy pieczeniowy, wszystko zależy od naszych preferencji.

Przygotowanie klopsików w sosie wcale nie jest trudniejsze. Wystarczy je usmażyć na patelni, przełożyć do sosu i parę minut podusić w sosie. Do tego dania dodajemy ugotowane ziemniaki posypane świeżym koperkiem, pasować tu będzie kasza gryczana lub jęczmienna albo ryż.

Dodajemy surówkę i  pyszne danie obiadowe gotowe.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!