W czym tkwi tajemnica przygotowania doskonałych klopsików?
Smak klopsików to wspomnienie dzieciństwa, wspomnienie szkolnej stołówki, gdzie podane z ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem i surówką smakowały doskonale. Ten przepis jest sekretem mojej mamy od, której go dostaliśmy. Tutaj sekret doskonałych klopsików, to brak jajek i dobrze wyważone proporcje pieczywa i mięsa. Moja mama smażyła te klopsiki w piekarniku.
Jak zrobić pyszne klopsiki?
Przygotuj
- Półbochenka czarnego chleba
- ½ kilograma mięsa mielonego, najlepiej mieszanego ,może być wieprzowo-wołowe
- Szklanka mleka lub wody
- 1-2 cebule
- Ojej roślinny
- Mielony ,czarny pieprz
- Sól
- 2 łyżki bułki tartej
Chleb należy pokroić na kawałki i namoczyć w mleku lub wodzie, odkrojoną z niego wcześniej skórkę przez kilka minut suszymy w piekarniku, aby potem powstały z niej okruchy. Mięso jeśli nie jest zmielone zblenduj lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
Do mięsa należy dodać bułkę ,bardzo dokładnie wymieszać ,następnie dodać pozostałe składniki wraz z drobno posiekaną cebulą. Do uzyskania odpowiedniej konsystencji należy dodać-2 łyżki bułki tartej,
Mięso doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprawione dobrze mięso formujemy. Weź porcję mięsa i w dłoniach uformuj klopsika, który będzie miał okrągły kształt, najlepiej to zrobić zmoczonymi w wodzie rękoma. Klopsik ,żeby był dobrze upieczony nie powinien być za duży, wystarczy jak ich grubość będzie do 1,5 centymetra.
Klopsiki można usmażyć na patelni, ugotować w bulionie lub jak robi to moja mama upiec w piekarniku. Takie klopsiki również doskonale smakują w sosie. Może być to sos pomidorowy, pieczarkowy, koperkowy czy pieczeniowy, wszystko zależy od naszych preferencji.
Przygotowanie klopsików w sosie wcale nie jest trudniejsze. Wystarczy je usmażyć na patelni, przełożyć do sosu i parę minut podusić w sosie. Do tego dania dodajemy ugotowane ziemniaki posypane świeżym koperkiem, pasować tu będzie kasza gryczana lub jęczmienna albo ryż.
Comments