Przepis na ogórki małosolne, które gotowe będą już po jednej nocy.
1 502
Ogórek to tradycyjne warzywo, które w sezonie letnim ląduje na talerzu pod różnymi postaciami: na kanapce, w zupie, w sałatce, jako mizeria, albo zwyczajnie jest tylko umyty i schrupany.
Ileż to razy mieliśmy ochotę na małosolne, ale na już. Ogórki w zalewie z tego przepisu sprawią, że już na drugi dzień można cieszyć się i rozkoszować smakiem ukiszonego ogórka.
Składniki:
ok. 1,7 kg ogórków,
koper,
5-7 ząbków czosnku,
3 łyżki soli
Ogórki dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Końcówki ogórka przy ogonku można odciąć. W ten sposób nasz efekt końcowy będzie lepszy. Słoiki myjemy. Do każdego wkładamy na dno obrany i pokrojony na pół czosnek oraz dwa baldachimy kopru.
Układamy wymoczone ogórki, starając się nie zostawiać wolnej przestrzeni. Zasypujemy je solą i przykrywamy koprem. Jeżeli ktoś lubi wyraźniejsze smaki może dodać liście z porzeczki, wiśni, czy chrzan.
Zagotowaną wodą, zalewamy ogórki, tak aby przykryć je całkowicie. Słoik zakręcamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Na noc wkładamy go do lodówki, a już na następny dzień cieszymy się z chrupiącej przekąski.