Domowe kiełbaski chorwackie. Wszystkim smakują, warto spróbować. W sklepie ich nie kupisz
Kiełbaski to idealny produkt na przygotowanie prostej i smacznej potrawy! W końcu, któż z nas nie lubi tego smakołyku? Niestety te sklepowe często dużo szkodliwych dodatków. Jednak nie znaczy to, że musimy całkowicie rezygnować z kiełbasek.
Wystarczy, że przygotujemy je samodzielnie, a to prostsze niż nam się wydaje! Cevapcici, chorwackie słynne kiełbaski, można przyrządzić w bardzo prosty sposób. Taka przekąska idealnie nadaje się na grilla, a także do smażenia na patelni. Jak jednak przygotować domowe kiełbaski?
Składniki:
- zmielona łopatka (600 g);
- zmielona wołowina (600 g);
- 3 ząbki czosnku;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 15 g soli;
- olej;
- 50 ml wody;
- 30 ml wody mineralnej.
Przygotowanie:
Na początek należy obrać czosnek, drobno zetrzeć i gotować wcześniej przygotowanej wodzie na wolnym ogniu. Następnie odstawiamy go do ostygnięcia i dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy również sól, sodę oraz wodę mineralną i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Z gotowej masy formujemy kiełbaski. Następnie wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu smarujemy olejem i możemy grillować lub smażyć na patelni.
Comments