Mój mąż uwielbia tak przygotowaną karkówkę. Zdradzam mój przepis. Takiej karkówki jeszcze nie próbowaliście

Przepis, którym będzie się zachwycać cała Twoja rodzina i przyjaciele

Takiej karkówki jeszcze nie próbowaliście! Karkówka po cygańsku jest nie tylko niesamowicie smaczna, ale także prosta w przygotowaniu! Świetna potrawa do rodzinnych spotkań przy grillu lub spotkań z przyjaciółmi w ogrodzie! Cygan w rondlu bije na głowę pozostałe dania tego sezonu!

Składniki:

  • karkówka – 1.5kg
  • olej słonecznikowy – 100ml
  • jasne piwo – 60ml
  • ziemniaki pokrojone w plasterki – 2kg
  • cebula biała
  • cebula czerwona
  • bekon – 100g
  • kwaśna śmietana – 200g
  • czosnek – 4-5 ząbków
  • przyprawa do gyrosa
  • miód – 1 łyżka
  • pietruszka
  • przyprawy do smaku

Sposób przygotowania

Karkówka

Zacznij od pokrojenia ziemniaków na plastry i położenia ich na tacy. Następnie zrób marynatę z: oleju, piwa, miodu i przyprawy do gyrosa. Posmaruj ziemniaki cieniutką warstwą marynaty, a to, co zostanie odstaw na chwilę, przyda się do zamarynowania mięsa.

Cebulę czerwoną i białą pokrój na plasterki, a boczek w kostkę i rozłóż na ziemniakach.

Zamarynuj karkówkę używając wcześniej zrobionej marynaty i połóż ją na ziemniakach, cebuli i boczku.

Powtórz jeszcze raz to samo, aby uzyskać kolejną warstwę.

Nastaw piekarnik na 200 stopni i włóż do niego tacę przykrytą folią aluminiową. Piecz przez około 50-60 minut.

Sos do karkówki

Gdy główne danie się piecze, wykorzystaj czas i przygotuj sos. Przepis na sos nie jest skomplikowany: po prostu dodaj wyciśnięty czosnek i ulubione przyprawy do śmietany i wymieszaj.

Końcowe kroki

Tuż przed końcem pieczenia ściągnij folię i polej swoje dzieło sosem. Gdy sos zbrązowieje, danie będzie gotowe do jedzenia.

I to tyle! Smacznego! Jeżeli przepis Ci się podoba, nie zapomnij podzielić się nim z rodziną i przyjaciółmi!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!