Karkówka z pieczarkami i cebulą to hit w mojej kuchni. Unikalny przepis mojej teściowej
1 805
Idealne danie nie tylko na świąteczne dni ale i jako codzienny obiad. Robiąc raz ten przepis, nie będziesz mogła przestać. Mięso jest mięciutkie i soczyste, a jego aromat będzie unosić się w całym domu.
Składniki:
1 kg karkówki
0,5 kg pieczarek
3 cebule białe
sól, pieprz do smaku
słodka papryka zmielona
olej do smażenia
mąka pszenna
Składniki na sos:
2 łyżki Maggi lub sosu sojowego
2 łyżki octu
3 łyżki przecieru pomidorowego
8 łyżek wody
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy w plastry (grubość maksymalnie 2 cm) i nacieramy każdy z nich solą, pieprzem oraz papryką. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie, każdy z kawałków obtaczamy w mące oraz delikatnie podsmażamy z obu stron na oleju. Podsmażone kawałki układamy ponownie w naczyniu żaroodpornym. Cebulę oraz pieczarki kroimy w paski i układamy na mięsie.
Wszystkie składniki do sosu mieszamy razem i polewamy karkówkę. Zamykamy naczynie i wstawiamy je do piekarnika.
Całość pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1,5 godziny. Gotowe. SMACZNEGO!