Karkówka z pieczarkami i cebulą to hit w mojej kuchni. Unikalny przepis mojej teściowej

Idealne danie nie tylko na świąteczne dni ale i jako codzienny obiad. Robiąc raz ten przepis, nie będziesz mogła przestać. Mięso jest mięciutkie i soczyste, a jego aromat będzie unosić się w całym domu.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 cebule białe
  • sól, pieprz do smaku
  • słodka papryka zmielona
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna

Składniki na sos:

  • 2 łyżki Maggi lub sosu sojowego
  • 2 łyżki octu
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 8 łyżek wody
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Karkówkę kroimy w plastry (grubość maksymalnie 2 cm) i nacieramy każdy z nich solą, pieprzem oraz papryką. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin do lodówki.

Po tym czasie, każdy z kawałków obtaczamy w mące oraz delikatnie podsmażamy z obu stron na oleju. Podsmażone kawałki układamy ponownie w naczyniu żaroodpornym. Cebulę oraz pieczarki kroimy w paski i układamy na mięsie.

Wszystkie składniki do sosu mieszamy razem i polewamy karkówkę. Zamykamy naczynie i wstawiamy je do piekarnika.

Całość pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1,5 godziny. Gotowe. SMACZNEGO!

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!