Przepis na łatwe i szybkie sałatki z kapusty – Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub kolacji. Każdy z Twoich gości na pewno doceni ich smak.
Do obiadu, a może na kolacje z bliskimi lub znajomymi ? Poniższe przepisy to idealne rozwiązanie na jedną i drugą okazję, goście będą zachwyceni smakiem !
Sałatka z kukurydzą i jabłkiem
Składniki:
- kukurydza
- 100 g jabłka zielonego
- 1 ogórek sałatkowy
- 400 g kapusty
- 3-4 łyżki jogurtu/śmietany
- posiekany koperek
- 10 ml soku z cytryny
- sól i inne przyprawy do smaku
Przygotowanie:
Na początku dokładnie umyj wszystkie owoce i warzywa. Pokrój ogórka w kółeczka, a następnie w paski. Pociachaj kapustę. Wszystkie składniki włóż do miski. Pokrój jabłko, wcześniej obierz je ze skórk, po czym skrop cytryną.
Do miski wrzuć wszystkie produkty, jogurt, sól i dodaj ulubione przyprawy. Dorzuć kukurydzę i całość wymieszaj. Sałatka jest gotowa do spożycia!
Sałatka z kolendrą i jajkami
Składniki:
- 400 g kapusty
- 4 ugotowane na twardo jajka
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kolendra i koperek
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Umyj dokładnie wszystkie warzywa. Kapustę i ogórka pokrój w cienkie paseczki. Następnie wszystkie produkty wrzuć do miski i dodaj posiekany koperek i kolendrę. Ugotowane jajka oddziel – białko i żółtko osobno musi być osobno. Posiekaj białka na drobne kawałki, a żółtka rozdrobnij widelcem.
Do miski z wszystkimi składnikami dodaj białka, a żółtka umieść w osobnej miseczce. Następnie dodaj do nich śmietanę, oliwę, musztardę i przyprawy. Całość należy dokładnie wymieszać i dodać do pozostałych składników. Sałatka jest gotowa do spożycia, smacznego!
Comments