Przepis na łatwe i szybkie sałatki z kapusty – Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub kolacji. Każdy z Twoich gości na pewno doceni ich smak.

Do obiadu, a może na kolacje z bliskimi lub znajomymi ? Poniższe przepisy to idealne rozwiązanie na jedną i drugą okazję, goście będą zachwyceni smakiem !

Sałatka z kukurydzą i jabłkiem

Składniki:

  • kukurydza
  • 100 g jabłka zielonego
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 400 g kapusty
  • 3-4 łyżki jogurtu/śmietany
  • posiekany koperek
  • 10 ml soku z cytryny
  • sól i inne przyprawy do smaku

Przygotowanie:

Na początku dokładnie umyj wszystkie owoce i warzywa. Pokrój ogórka w kółeczka, a następnie w paski. Pociachaj kapustę. Wszystkie składniki włóż do miski. Pokrój jabłko, wcześniej obierz je ze skórk, po czym skrop cytryną.

Do miski wrzuć wszystkie produkty, jogurt, sól i dodaj ulubione przyprawy. Dorzuć kukurydzę i całość wymieszaj. Sałatka jest gotowa do spożycia!

Sałatka z kolendrą i jajkami

Składniki:

  • 400 g kapusty
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kolendra i koperek
  • pieprz i sól

Przygotowanie:

Umyj dokładnie wszystkie warzywa. Kapustę i ogórka pokrój w cienkie paseczki. Następnie wszystkie produkty wrzuć do miski i dodaj posiekany koperek i kolendrę. Ugotowane jajka oddziel – białko i żółtko osobno musi być osobno. Posiekaj białka na drobne kawałki, a żółtka rozdrobnij widelcem.

Do miski z wszystkimi składnikami dodaj białka, a żółtka umieść w osobnej miseczce. Następnie dodaj do nich śmietanę, oliwę, musztardę i przyprawy. Całość należy dokładnie wymieszać i dodać do pozostałych składników. Sałatka jest gotowa do spożycia, smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!