Usuń środek z kapusty i włóż go do garnka. Zalej wodą i gotuj, aż liście zmiękną.
W innym garnku dodaj olej, ryż i wymieszaj. Zalej wodą, przykryj pokrywką i gotuj, aż woda wyparuje.
Do miski dodaj mielone mięso, ugotowany ryż, sól, czarny pieprz i dokładnie wymieszaj szpatułką. Oddzielić liście od gotowanej kapusty.
Umieść liście w czystej misce i usuń twardą część. Następnie ułóż liście kapusty na pergaminie.
Na wierzch ułożyć mieszankę mięsną i rozprowadzić na całej powierzchni. Zegnij krawędzie i ostrożnie zwiń.
Szklane naczynie do pieczenia posmarować olejem. Układamy posiekane plastry cebuli.
Następnie dodaj rolady i pokrojony w kostkę pomidor. Przykryj formę mokrym papierem do pieczenia i folią aluminiową.
Rolady wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200°C. Dodaj jajka, sól do miski i ubij trzepaczką.
Po upływie czasu wyjąć papier i folię z formy, posmarować roladki jajkiem i piec kolejne 15-20 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu rolady podajemy ze śmietaną, koperkiem, pietruszką i pieczonym pomidorem.
Comments