Może być świetnym dodatkiem do mięsa i ryb albo oddzielną potrawą. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych.
Warto więc się na nie skusić i poznać inny smak tego niedocenianego warzywa. Tym bardziej że składniki potrawy można znaleźć praktycznie w każdej kuchni.
Dokładnie opłucz kalafiora, a następnie podziel go na drobne różyczki. Włóż do garnka z posoloną, wrzącą wodą i gotuj przez 5 minut. Po tym czasie przełóż kalafiora na durszlak, aby ociekł z wody. Ubij jajka z wybranymi przyprawami. Dodaj mąkę i sól, i wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy.
Zetrzyj ser na tarce i w osobnej misce wymieszaj go z bułką tartą. Każdą z różyczek kalafiora zanurz w cieśnie, a następnie otocz w serowej masie.
Comments