Przygotuj najsmaczniejszy kalafior z chrupiącą panierką. Super przepis

Kalafior w serowej panierce to przysmak, który zachwyci nawet tych, którzy nie przepadają za tym warzywem.

Może być świetnym dodatkiem do mięsa i ryb albo oddzielną potrawą. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych.

Warto więc się na nie skusić i poznać inny smak tego niedocenianego warzywa. Tym bardziej że składniki potrawy można znaleźć praktycznie w każdej kuchni.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 50 g sera
  • ½ łyżeczki dowolnej, ulubionej przyprawy
  • Olej
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

Dokładnie opłucz kalafiora, a następnie podziel go na drobne różyczki. Włóż do garnka z posoloną, wrzącą wodą i gotuj przez 5 minut. Po tym czasie przełóż kalafiora na durszlak, aby ociekł z wody. Ubij jajka z wybranymi przyprawami. Dodaj mąkę i sól, i wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy.

Zetrzyj ser na tarce i w osobnej misce wymieszaj go z bułką tartą. Każdą z różyczek kalafiora zanurz w cieśnie, a następnie otocz w serowej masie.

Dobrze rozgrzej patelnię. Na średniej ilości oleju smaż różyczki kalafiora z każdej strony. Zdejmij je z patelni, gdy uzyskają złotobrązowy kolor. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!