Małe bułeczki, które możesz przygotować samodzielnie w domu tuż przed posiłkiem lub wieczorem. Przepis.

Czy istnieje idealne śniadanie? Oczywiście, że tak. Przykładem takiego posiłku mogą być mini bułeczki z aromatycznym i pełnym delikatności nadzieniem. Każdy oszaleje na ich punkcie – ich smak jest wyjątkowy!

Aby je wykonać, należy przygotować następujące produkty:

  • 60 ml wody,
  • jogurt 120g,
  • białko jajka,
  • olej słonecznikowy 50 ml,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka soku z cytryny z łyżeczką soli oraz łyżeczką cukru,
  • masło 25g,
  • mąka pszenna 350 g,
  • żółtko jajka,
  • serek kanapkowy,
  • zioła do nadzienia,
  • sezam do posypania bułeczek,
  • łyżeczka oleju do posmarowania bułeczek.

Sposób przygotowania

Jogurt należy wlać do miseczki, połączyć z olejem, wodą, a także białkiem jaja, solą, cukrem i wodą z cytryny. Całość należy dokładnie wymieszać. Do jednolitej masy dodać proszek do pieczenia, następnie wsypać mąkę – uprzednio przesianą – i wymieszać.

Na koniec całego procesu, należy dodać miękkie masło i mieszać aż do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. Masę przykryć bawełnianą ściereczką bądź ręcznikiem i pozostawić na czas 10 minut.

Po odstawieniu ciasta, należy zająć się nadzieniem. Świeże zioła dokładnie posiekać i wymieszać z serkiem kanapkowym.

Następnie, gotowe ciasto uformować w kształt długiego wałka i podzielić na mniejsze, równe kawałki. Z każdego kawałka stworzyć zgrabną kulkę.

Każdą z kulek rozwałkować, by powstał cienki placek. Okrąg naciąć delikatnie do połowy, nałożyć nadzienie i zawinąć ostrożnie ciasto w stronę stworzonego nacięcia, tworząc bułeczki.

Bułeczki ułożyć na blasze nakrytej papierem do pieczenia. Natrzeć każdą z bułek żółtkiem wymieszanym z łyżką oleju i posypać z wierzchu nasionami sezamu. Całość piec w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!