Jak dusić kapustę, aby była smaczna i delikatna: kilka cennych wskazówek.

Czerwona kapusta- przepis

Jasno fioletowe liście czerwonej kapusty to jej znak rozpoznawczy. Świeża czerwona kapusta również powinna zachęcać swoim wyglądem i być możliwie twarda.

W przeciwieństwie do białej kapusty, jej odpowiedniczka doskonale smakuje nawet jeśli nie dodamy do niej innych warzyw. Wystarczy ją pokroić, doprawić solą i pieprzem a następnie dusić na odrobinie rozgrzanego oleju.

Można także posolić kapustę 10 minut przed końcem gotowania. Dla lepszego smaku warto również dodać odrobinę gałki muszkatołowej i kilka łyżek octu oraz uduszoną kapustę wzbogacić o pastę pomidorową lub ketchup. Aby zmienić nieco smak można wypróbować dodatek cukru lub innego octu, np jabłkowego czy ryżowego.

Duszona kapusta cenna dla zdrowia

Duszona kapusta zawiera szereg odżywczych składników, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie.

Dzięki temu spożywanie duszonej kapusty:

  • stymuluje układ odpornościowy
  • dostarcza pierwiastków egzogennych
  • pozytywnie wpływa na wysoki poziom cholesterolu poprzez obniżenie go i utrzymanie na prawidłowym poziomie
Czytaj dalej

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!