Pożegnałam nudne kotlety. Ten kurczak od dziś króluje na moim stole.

Imbirowy kurczak to połączenie aromatycznego ciasta i delikatnego mięsa, który nie pozostawi nikogo obojętnym na jego obłędny smak.

Nie potrzebujesz nawet frytkownicy, aby przygotować te soczyste kawałki filetu w cieście z sosem imbirowym. Oryginalny azjatycki przepis wykorzystuje mięso kraba, ale powiemy Ci, jak zrobić kurczaka. który będzie równie pyszny i delikatny w smaku.

Składniki

  • Filet z kurczaka 1 kg
  • Por 1 sztuka
  • Czosnek 5 ząbków
  • Sos sojowy 50 ml
  • Ocet ryżowy 50 ml
  • Skrobia ziemniaczana 50 g
  • Imbir około 50 g  (4 łyżki startego)
  • Olej słonecznikowy do smaku

Przygotowanie:

Przygotuj produkty: pokrój filet na duże kawałki, pokrój białą część pora na pół-pierścienie, zieloną na długie paski i zetrzyj imbir na grubej tarce. Drobno posiekaj czosnek.

Mocno rozbij kawałki kurczaka,  a następnie zwiń je w kulki, jak na zdjęciu. Dzięki temu mięso będzie jeszcze bardziej delikatne.

Następnie włóż filet do głębokiej miski i marynuj w occie przez 5–7 minut, kolejno obtocz kawałki w skrobi.

Rozgrzej patelnię z olejem (powinno być go dość dużo, ale wszystko zależy od objętości naczyń i średnicy) i usmaż kawałki kurczaka w gorącym oleju. Smaż porcjami przez 2 minuty.

Połóż gotowe kawałki na ręczniku papierowym lub włóż na durszlak, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Zacznij robić sos imbirowy.

Na kilku łyżkach oleju roślinnego smaż imbir przez 2 minuty. Dodaj do niego por z czosnkiem i smaż przez około 4 minuty, mieszaj i smaż do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie. Wlej sos sojowy.

Po kolejnej minucie dodaj usmażonego kurczaka, wszystko wymieszaj i gotuj przez kolejne 3-4 minuty.

Kurczak imbirowy jest zwykle podawany z ryżem, chociaż oczywiście to danie łączy się doskonale również z innymi dodatkami.

Czy podoba ci się nasz przepis? Udostępnij go znajomym!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!