Imbirowy kurczak to połączenie aromatycznego ciasta i delikatnego mięsa, który nie pozostawi nikogo obojętnym na jego obłędny smak.
Nie potrzebujesz nawet frytkownicy, aby przygotować te soczyste kawałki filetu w cieście z sosem imbirowym. Oryginalny azjatycki przepis wykorzystuje mięso kraba, ale powiemy Ci, jak zrobić kurczaka. który będzie równie pyszny i delikatny w smaku.
Składniki
- Filet z kurczaka 1 kg
- Por 1 sztuka
- Czosnek 5 ząbków
- Sos sojowy 50 ml
- Ocet ryżowy 50 ml
- Skrobia ziemniaczana 50 g
- Imbir około 50 g (4 łyżki startego)
- Olej słonecznikowy do smaku
Przygotowanie:
Przygotuj produkty: pokrój filet na duże kawałki, pokrój białą część pora na pół-pierścienie, zieloną na długie paski i zetrzyj imbir na grubej tarce. Drobno posiekaj czosnek.
Mocno rozbij kawałki kurczaka, a następnie zwiń je w kulki, jak na zdjęciu. Dzięki temu mięso będzie jeszcze bardziej delikatne.
Następnie włóż filet do głębokiej miski i marynuj w occie przez 5–7 minut, kolejno obtocz kawałki w skrobi.
Rozgrzej patelnię z olejem (powinno być go dość dużo, ale wszystko zależy od objętości naczyń i średnicy) i usmaż kawałki kurczaka w gorącym oleju. Smaż porcjami przez 2 minuty.
Połóż gotowe kawałki na ręczniku papierowym lub włóż na durszlak, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Zacznij robić sos imbirowy.
Na kilku łyżkach oleju roślinnego smaż imbir przez 2 minuty. Dodaj do niego por z czosnkiem i smaż przez około 4 minuty, mieszaj i smaż do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie. Wlej sos sojowy.
Po kolejnej minucie dodaj usmażonego kurczaka, wszystko wymieszaj i gotuj przez kolejne 3-4 minuty.
Comments