Pyszne ciasto z herbatnikami „Czułość”. Genialnie prosty i szybki przepis. Każdy kawałek rozpływa się w ustach.

Ciasto czułość to szybki i pyszny deser, który nie wymaga pieczenia. Możesz go skomponować wg siebie dodając ulubione owoce, czekoladę lub bakalie i dodatkowo zaangażować w przygotowania dzieci, które będą miały nie lada frajdę. Zaczynamy!

Składniki na ciasto:

  • 200g herbatników
  • 3 jajka
  • 250g skondensowanego mleka z puszki
  • 400 mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g masła

Składniki na polewę:

  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 12 łyżek mleka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Przygotuj formę, może być szklana, wyłóż ją pergaminem i poproś swoich małych pomocników aby wyłożyły jej dno herbatnikami. Ubij jajka, dodaj do piany mleko i mleko skondensowane oraz cukier waniliowy – wszystko dokładnie wymieszaj. Przelej mieszankę do garnka i pomału doprowadź do wrzenia a gdy krem zgęstnieje odłóż do ostygnięcia.

W drugim garnku przygotuj polewę: wymieszaj wszystkie składniki i podgotuj aż do zgęstnienia. Masło pokrój w kostkę i ubij mikserem.

Do ubitego masła dodawaj partiami schłodzony krem i dokładnie mieszaj na niskich obrotach miksera. Na pierwszą warstwę herbatników wyłóż część kremu, poukładaj ponownie herbatniki i znowu przykryj krem – ilość warstw zależy tylko od Ciebie.

Górną warstwę polej przygotowaną polewą i schowaj ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc ale nie krócej niż 3-4 godziny.

Ciasto możesz dowolnie modyfikować zachowując jako bazę krem. Zamiast herbatników możesz użyć biszkoptów, kruchych ciasteczek lub dodać do ciasta np trzecią warstwę w postaci owoców lub bakalii.

Zachęcamy do eksperymentowania i podziel się z nami swoją wersją ciasta Czułość.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!