Niepowtarzalnie pyszny smak. Grzybki z warzywami zachwyciły moich gości na imprezie rodzinnej.

Dziś przedstawimy Ci przepis na pyszne i odżywcze pieczarki z warzywami. Upieczone w piekarniku będą o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne niż smażone w głębokim tłuszczu.

Możesz je również przyrządzić na grillu. Będą stanowić idealny dodatek do dań obiadowych i mięs. Fantastycznie sprawdzą się również jako przystawka. Koniecznie sprawdź nasz przepis!

Składniki:

  • 300 gramów pieczarek,
  • 3 małe bakłażany,
  • 2 pomidory,
  • 1 średniej wielkości cukinia,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 60 ml sosu sojowego,
  • 90 ml oleju roślinnego.

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Paprykę pokroić w podłużne paski, a cukinię w większe kawałki (bez usuwania skórki). Bakłażany i pomidory pokroić w grube plastry.

Pieczarki podzielić na połówki. Mniejsze grzyby pozostawić w całości. Tak przygotowane warzywa powinny być podobnej wielkości. Marynatę sojową należy przyrządzić przez dokładne wymieszanie sosu sojowego z drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Przygotować dwa woreczki foliowe. Włożyć jednej do drugiego, a następnie wypełnić warzywami i pieczarkami. Wlać marynatę sojową i mocno zawiązać opakowanie. Wymieszać dokładnie zawartość. Całość pozostawić do zamarynowania na ok. 30-40 minut, co jakiś czas obracając woreczek. Dzięki temu marynata zostanie równomiernie rozprowadzona.

W tym czasie przygotować dużą blachę do pieczenia i wyłożyć ją pergaminem. Układać na niej marynowane warzywa i pieczarki. Piec przez ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200’C. W połowie czasu pieczenia wymieszać ostrożnie warzywa.

Tak przygotowane danie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do tej potrawy możesz również wykorzystać inne warzywa, które lubisz. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!