Pyszny obiad, który masz w chwilę, a pokocha cała Twoja rodzina: Makaron z pysznym sosem grzybowym i kurczakiem.

Postanowiłam podzielić się z Wami moim ulubionym makaronem. Jest szczególnie popularny wśród moich dzieci, dlatego przygotowuję go przynajmniej dwa razy w tygodniu. Przynieś kawałek Włoch prosto do domu przy stole.

Składniki:

  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • 6 grzybów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Makaron:

  • woda
  • sól
  • 200 g makaronu Fettuccine

Sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
  • 1 1/2 szklanki pieczarek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na początek drobno posiekaj cebulę. Piersi z kurczaka pokroić w plastry, na talerzu doprawić solą i pieprzem.

Na desce pokrój grzyby w cieńsze plasterki. Wlej olej na patelnię, dodaj piersi i smaż w średniej temperaturze, aż mięso nabierze pysznego złotobrązowego koloru.

Do gotującej się na kuchence wody dodać sól, makaron i gotować al dente (według czasu wskazanego na opakowaniu). Gotując makaron w międzyczasie przygotuj sos.

Najpierw wlej olej na patelnię, posyp roztopionym masłem, dodaj posiekaną cebulę i podsmaż na średnim ogniu. Gdy cebula stanie się przezroczysta, dodaj pieczarki.

Smaż pieczarki do zrumienienia. Dodać czosnek i smażyć przez 30 sekund mieszając. Następnie dodać śmietanę, mleko, parmezan i dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Do sosu dodać pierś z kurczaka, sól, pieprz i wszystko dobrze wymieszać. Na koniec dodaj ugotowany odsączony makaron. Gdy sos wsiąknie w makaron, rewelacyjne jedzenie jest gotowe i możemy je podawać. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!