Krok 1: Kiełbasę lub szynkę pokroić w drobną kostkę, a następnie przełóż ją do miski i dodaj jajka oraz śmietanę. Potem weź ser i zetrzyj go prosto do miski na tartce o grubych oczkach.
Krok 2: Przypraw mieszankę solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami, np. ostrą papryką czy suszoną natką pietruszki. W między czasie przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Krok 3: Przygotowaną masę rozłóż równomiernie na kromkach chleba i umieść je wszystkie na blaszce. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 100-150 stopni przez około 20 minut. Gotowe!
Powyższy przepis wspaniale nadaje się do modyfikacji! Do zapiekanek można użyć praktycznie wszystkich dostępnych składników, w zależności od upodobań. W podobny sposób przygotować można np. czosnkowe zapiekanki, czyli chlebki czosnkowe zapiekane z wędliną i szczypiorkiem. Wykonanie identyczne, a efekt – powalający!
Comments