Krem stabilnie utrzymuje swój kształt i ma szerokie zastosowanie, m.in.: nadziewanie ciast i wypieków, dekorowanie babeczek i rogalików, skomplikowanych tortów i kompozycji kwiatowych na ciastach i deserach. Po schłodzeniu doskonale utrwala się na deserach i nadaje im piękny wygląd.
Do żółtek dodaj łyżkę cukru, wymieszaj.
Resztę cukru zagotuj z wodą w kąpieli wodnej. Gotuj przez 3 minuty. Cukier musi być całkowicie rozpuszczony.
Stopniowo wlej syrop do mieszanki z żółtkami, jednocześnie go ubijając.
Poczekaj chwilę, aż mieszanina ostygnie. Następnie dodaj miękkie masło i wszystko dobrze ubij.
Dodaj również sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i ponownie ubij.
Na koniec, gdy wszystkie składniki znajdą się w misce, ubijaj przez kolejne 2 minuty.
Używaj kremu do dekorowania wszystkich słodkich wypieków i przysmaków.
Comments