Przepis na francuski krem: Nie potrzeba twarogu, śmietanki ani mascarpone – doskonale się trzyma, smakuje jak z cukierni

Ten francuski krem ma bogaty smak i pyszny cytrynowy aromat z naturalnym zapachem wanilii.

Krem stabilnie utrzymuje swój kształt i ma szerokie zastosowanie, m.in.: nadziewanie ciast i wypieków, dekorowanie babeczek i rogalików, skomplikowanych tortów i kompozycji kwiatowych na ciastach i deserach. Po schłodzeniu ​​doskonale utrwala się na deserach i nadaje im piękny wygląd.

Potrzebujesz:

  • Masło (miękkie) – 400 g
  • Cukier – 200 g
  • Woda – 80 g
  • Żółtka – 6 szt.
  • Sok z cytryny – 20 g
  • Ekstrakt z wanilii – 5 g

Przygotowanie:

Do żółtek dodaj łyżkę cukru, wymieszaj.

Resztę cukru zagotuj z wodą w kąpieli wodnej. Gotuj przez 3 minuty. Cukier musi być całkowicie rozpuszczony.

Stopniowo wlej syrop do mieszanki z żółtkami, jednocześnie go ubijając.

Poczekaj chwilę, aż mieszanina ostygnie. Następnie dodaj miękkie masło i wszystko dobrze ubij.

Dodaj również sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i ponownie ubij.

Na koniec, gdy wszystkie składniki znajdą się w misce, ubijaj przez kolejne 2 minuty.

Używaj kremu do dekorowania wszystkich słodkich wypieków i przysmaków.

Możesz przechowywać go w lodówce, w zamkniętym słoiku lub w torbie przez kilka dni. Życzę smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!