Pyszne włoski wypiek w 15 min. Jeszcze nie jadłam tak delikatnej puszystej przekąski.
Rodowici Włosi mawiają, że to aromatyczne ciasto, jest poprzednikiem pizzy. Podczas pieczenia w wysokiej temperaturze, płaskie placki wykonane z tego ciasta zamieniają się w delikatny i puszysty wypiek, który smakuje jeszcze lepiej, kiedy upieczemy go razem z mozzarellą.
Focaccia z serem, bo to o niej tutaj mowa, kojarzy nam się z pizzą, na której nie ma sosów, ani pomidorów. Ta pyszna potrawa może być serwowana jako obiad lub przekąska, którą weźmiemy ze sobą do pracy, na uczelnię, w podróż.
Składniki na focaccię:
- ser mozzarella – jedna kulka
- jajka – dwa, w rozmiarze M
- masło – około pół kostki
- sól – do smaku
- drożdże – 5 g
- biały cukier – 25 g
- mleko – 300 ml
- mąka pszenna – 500 g
Przygotowanie:
Podgrzewamy szklankę mleka i dodajemy do niej cukier oraz drożdże. Ubijamy jedno jajko i dodajemy je do mleka, drożdży i cukru. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej szczyptę soli. Całość łączymy z mleczną mieszanką i zagniatamy w gładkie ciasto.
Dodajemy masło (koniecznie w temperaturze pokojowej!) i ponownie zagniatamy. Ciasto wkładamy do głębokiej miski, przykrywamy folią i stawiamy w ciepłym, suchym miejscu. Czekamy do momentu, w którym ciasto podwoi swoją objętość.
Kroimy mozzarellę na stosunkowo cienkie paski. Okrągłą blachę przykrywamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na nim ciasto, tak, żeby stworzyło warstwę jednej grubości.
Za pomocą noża robimy nacięcia, takie, jak widać na obrazku poniżej. W nacięcia wkładamy paski mozzarelli. Przykrywamy folią, stawiamy w ciepłym miejscu i ponownie czekamy, aż ciasto urośnie.
Comments