Filet z kurczaka „Niespodzianka” – kurczak w nowej odsłonie, zaskoczy wszystkich smakiem
Filet z kurczaka to bardzo popularne mięso, z którego można przygotować wiele prostych w przygotowaniu potraw. Wystarczy kilka składników, chwila wolnego czasu i danie jest gotowe.
Co jednak zrobić, kiedy skończą nam się pomysły na przygotowanie obiadu? Podajemy banalnie prosty w przygotowaniu przepis na filety z kurczaka z niespodzianką.
Ta potrawa niewątpliwie zaskoczy twoich domowników i gości. Wystarczy, że przygotujesz kilka podstawowych składników, które każdy ma w kuchni.
Filet z kurczaka „Niespodzianka”
Składniki:
- Filet z kurczaka – 1 kg
- Ziemniaki – 5 szt
- Cebula – 2 szt
- Pomidory – 3 szt
- Jaka – 2 szt
- Czosnek – 2-3 ząbki
- Twardy żółty ser – 200 g
- Mleko – 200 ml
- Śmietana – 3 łyżki
- Olej słonecznikowy – 2 łyżki
- zioła – pęczek
- sól, pieprz czarny mielony – do smaku
Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka tniemy na paski średniej grubości i zalewamy mlekiem. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Z folii aluminiowej formujemy okrągłe kubeczki, używając do tego kilku warstw folii. Gotowe kubeczki ustawiamy na blasze do pieczenia i smarujemy je olejem.
Na dnie każdego z kubeczków układamy pokrojone w cienkie plastry ziemniaki. Na każdym z nich układamy plasterek cebuli, na górę wykładamy kurczaka.
Ubijamy jajka ze śmietaną i wylewamy mieszankę na kurczaka. Pomidory kroimy cienko i układamy je na kurczaku.
Comments