Filet z kurczaka „Niespodzianka” – kurczak w nowej odsłonie, zaskoczy wszystkich smakiem
7 926
Filet z kurczaka to bardzo popularne mięso, z którego można przygotować wiele prostych w przygotowaniu potraw. Wystarczy kilka składników, chwila wolnego czasu i danie jest gotowe.
Co jednak zrobić, kiedy skończą nam się pomysły na przygotowanie obiadu? Podajemy banalnie prosty w przygotowaniu przepis na filety z kurczaka z niespodzianką.
Ta potrawa niewątpliwie zaskoczy twoich domowników i gości. Wystarczy, że przygotujesz kilka podstawowych składników, które każdy ma w kuchni.
Filet z kurczaka „Niespodzianka”
Składniki:
Filet z kurczaka – 1 kg
Ziemniaki – 5 szt
Cebula – 2 szt
Pomidory – 3 szt
Jaka – 2 szt
Czosnek – 2-3 ząbki
Twardy żółty ser – 200 g
Mleko – 200 ml
Śmietana – 3 łyżki
Olej słonecznikowy – 2 łyżki
zioła – pęczek
sól, pieprz czarny mielony – do smaku
Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka tniemy na paski średniej grubości i zalewamy mlekiem. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Z folii aluminiowej formujemy okrągłe kubeczki, używając do tego kilku warstw folii. Gotowe kubeczki ustawiamy na blasze do pieczenia i smarujemy je olejem.
Na dnie każdego z kubeczków układamy pokrojone w cienkie plastry ziemniaki. Na każdym z nich układamy plasterek cebuli, na górę wykładamy kurczaka.
Ubijamy jajka ze śmietaną i wylewamy mieszankę na kurczaka. Pomidory kroimy cienko i układamy je na kurczaku.
Ser ścieramy, czosnek drobniutko siekamy. Posypujemy dodatkami pomidory.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, pieczemy niespodzianki przez ok. 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy gotowe danie drobno posiekanymi ziołami.