Filet z kurczaka „Niespodzianka” – kurczak w nowej odsłonie, zaskoczy wszystkich smakiem

Filet z kurczaka to bardzo popularne mięso, z którego można przygotować wiele prostych w przygotowaniu potraw. Wystarczy kilka składników, chwila wolnego czasu i danie jest gotowe.

Co jednak zrobić, kiedy skończą nam się pomysły na przygotowanie obiadu? Podajemy banalnie prosty w przygotowaniu przepis na filety z kurczaka z niespodzianką.

Ta potrawa niewątpliwie zaskoczy twoich domowników i gości. Wystarczy, że przygotujesz kilka podstawowych składników, które każdy ma w kuchni.

Filet z kurczaka „Niespodzianka”

Składniki:

  • Filet z kurczaka – 1 kg
  • Ziemniaki – 5 szt
  • Cebula – 2 szt
  • Pomidory – 3 szt
  • Jaka – 2 szt
  • Czosnek – 2-3 ząbki
  • Twardy żółty ser – 200 g
  • Mleko – 200 ml
  • Śmietana – 3 łyżki
  • Olej słonecznikowy – 2 łyżki
  • zioła – pęczek
  • sól, pieprz czarny mielony – do smaku

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka tniemy na paski średniej grubości i zalewamy mlekiem. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Z folii aluminiowej formujemy okrągłe kubeczki, używając do tego kilku warstw folii. Gotowe kubeczki ustawiamy na blasze do pieczenia i smarujemy je olejem.

Na dnie każdego z kubeczków układamy pokrojone w cienkie plastry ziemniaki. Na każdym z nich układamy plasterek cebuli, na górę wykładamy kurczaka.

Ubijamy jajka ze śmietaną i wylewamy mieszankę na kurczaka. Pomidory kroimy cienko i układamy je na kurczaku.

Ser ścieramy, czosnek drobniutko siekamy. Posypujemy dodatkami pomidory.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, pieczemy niespodzianki przez ok. 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy gotowe danie drobno posiekanymi ziołami.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!