Kefir mieszamy z sodą oczyszczoną i pozostawiamy na 2 minuty. Wbijamy jajka, dodajemy olej, cukier i dokładnie mieszamy składniki. Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy. Mieszamy, aż będzie miękka. Dodajemy kakao i dokładnie łączymy.
Naczynie do pieczenia wykładamy pergaminem i wlewamy ciasto. Pieczemy przez 30 minut w 180’C. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym, jajami i mąką. Łączymy wszystkie składniki trzepaczką. Wlewamy połowę mleka.
Podgrzewamy na małym ogniu i dolewamy pozostałe mleko. Gotujemy do zgęstnienia, ciągle mieszając. Należy uważać, aby nie doprowadzić do wrzenia. Dodajemy masło do garnka i mieszamy aż do otrzymania gładkiej masy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Schłodzone ciasto kroimy w poprzek na dwie równe części. Pozbywamy się nierównej, wierzchniej warstwy. Jedną część smarujemy przygotowanym kremem i kładziemy na niej drugą część. Smarujemy kremem górę i boki ciasta.
Odkrojoną wcześniej górną warstwę rozdrabniamy w blenderze i posypujemy nią wierzch. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Comments