Ciasto twarogowe „Dwa paski” – Rewelacyjny smak. Tak dobrego i zarazem szybkiego ciasta jeszcze nie jadłaś.
Chcesz przygotować ciasto, ale nie chcesz za bardzo się męczyć i czekać zbyt długo, aby je skosztować?
Ten przepis na pewno spełni Twoje oczekiwania i zaskoczy Twoje kubki smakowe!
Co będzie potrzebne do przygotowania ciasta?
- 300 g kruchych ciasteczek (na podstawę. Możesz użyć różnych ciastek, pierników, krakersów, herbatników – kieruj się tym, co najbardziej lubisz!)
- 200 g śmietany
- 250 g twarogu
- 100 g cukru
- 1 łyżka żelatyny
- czekolada do dekoracji (wedle uznania)
- 75 ml wody
Na początku żelatynę należy umieścić w misce i zalać ją wodą, po czym odstawić mieszaninę na kilka minut. Po upływie krótkiego czasu wlewamy ją do rondla i ogrzewamy na kuchence do momentu, aż żelatyna się rozpuści. Naszym następnym krokiem jest ubicie śmietany wraz z cukrem i twarogiem, dzięki czemu powinniśmy otrzymać lekki krem.
Do powstałego kremu dodajemy wcześniej przygotowaną żelatynę i dokładnie mieszamy.
Następnie w formie umieszczamy pierwszą warstwę ciastek, którą zalewamy kremem – takie czynności powtarzamy trzy razy, aby powstały nam trzy warstwy ciasta. Naszym ostatnim już krokiem w kuchni będzie szczelne przykrycie formy z ciastem folią aluminiową.
Ciasto dla lepszego efektu należy włożyć na noc do lodówki. Kiedy ciasto będzie już według Ciebie gotowe, możesz ozdobić je startymi płatkami czekolady.
Comments