Cudowny deser domowej roboty – ptasie mleczko, które łatwo zrobić samemu.
Domowe ptasie mleczko, które łatwo zrobić samemu. Oprócz tego, że deser ten nie zaszkodzi Twojej sylwetce, to jest również niezwykle smaczny!
Składniki
- Kefir – 1 l.
- Śmietana kremówka- ¾ szklanki
- Cukier – 1 szklanka
- Żelatyna – 2 łyżki stołowe
- Woda – 2 szklanki
- Cukier waniliowy – ½ opakowanie
Przygotowanie:
Rozcieńcz żelatynę w ciepłej wodzie i odstaw na 25-35 minut, a następnie na małym ogniu, ciągle mieszając, doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Kefir, śmietanę, cukier i cukier waniliowy ubij za pomocą miksera. Następnie, kontynuując ubijanie, dodaj żelatynę cienkim strumieniu i ubijaj przez kolejne 4-5 minut.
Otrzymaną masę przenieś do kwadratowej formy i włóż do lodówki na 3-6 godzin.
Comments