Nie musisz jej od razu kupować ani tym bardziej rezygnować z pysznego deseru. Podzielimy się z Tobą sposobem na przygotowanie chrupiących gofrów z patelni. Możesz użyć patelni grillowej, a wtedy gofry będą miały również ciekawy wzór.
Przypomina to trochę proces smażenia naleśników, ale odpowiednia konsystencja ciasta gofrowego sprawia, że gotowy produkt jest zupełnie inny.
Dokładnie ucieramy jajka z cukrem na puszystą, delikatną masę. Masło roztapiamy, studzimy do temperatury otoczenia i łączymy z utartymi jajkami.
Dodajemy przesianą mąkę i wanilię – mieszamy do połączenia wszystkich składników. Gęstością ciasto powinno przypominać gęste skondensowane mleko.
Możemy je podawać z różnymi dodatkami – np. nadzieniem bitej śmietany, ulubionymi owocami, kremem czekoladowym lub cytrynowym, dżemem lub konfiturą – wszystko zależy od naszej pomysłowości i preferencji.
Comments