Domowe gofry prosto z patelni – Znikają ze stołu w kilka chwil. Koniecznie poznaj ten przepis.
Masz ochotę na gofry, ale nie posiadasz w domu gofrownicy? Nic nie szkodzi!
Nie musisz jej od razu kupować ani tym bardziej rezygnować z pysznego deseru. Podzielimy się z Tobą sposobem na przygotowanie chrupiących gofrów z patelni. Możesz użyć patelni grillowej, a wtedy gofry będą miały również ciekawy wzór.
Jak przygotować gofry z patelni
Przypomina to trochę proces smażenia naleśników, ale odpowiednia konsystencja ciasta gofrowego sprawia, że gotowy produkt jest zupełnie inny.
Składniki na ciasto
- mąka pszenna – 1 szklanka
- jajka – 4 sztuki
- cukier – 6 łyżek
- masło – 240 gram
- wanilia do smaku
Wykonanie
Dokładnie ucieramy jajka z cukrem na puszystą, delikatną masę. Masło roztapiamy, studzimy do temperatury otoczenia i łączymy z utartymi jajkami.
Dodajemy przesianą mąkę i wanilię – mieszamy do połączenia wszystkich składników. Gęstością ciasto powinno przypominać gęste skondensowane mleko.
Ciasto porcjami wykładamy na lekko rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy po kilka minut z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Po zdjęciu z patelni nasze gofry zwijamy w rulon.
Możemy je podawać z różnymi dodatkami – np. nadzieniem bitej śmietany, ulubionymi owocami, kremem czekoladowym lub cytrynowym, dżemem lub konfiturą – wszystko zależy od naszej pomysłowości i preferencji.
Comments