Domowe gofry prosto z patelni – Znikają ze stołu w kilka chwil. Koniecznie poznaj ten przepis.

Masz ochotę na gofry, ale nie posiadasz w domu gofrownicy? Nic nie szkodzi!

Nie musisz jej od razu kupować ani tym bardziej rezygnować z pysznego deseru. Podzielimy się z Tobą sposobem na przygotowanie chrupiących gofrów z patelni. Możesz użyć patelni grillowej, a wtedy gofry będą miały również ciekawy wzór.

Jak przygotować gofry z patelni

Przypomina to trochę proces smażenia naleśników, ale odpowiednia konsystencja ciasta gofrowego sprawia, że gotowy produkt jest zupełnie inny.

Składniki na ciasto

  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • jajka – 4 sztuki
  • cukier – 6 łyżek
  • masło – 240 gram
  • wanilia do smaku

Wykonanie

Dokładnie ucieramy jajka z cukrem na puszystą, delikatną masę. Masło roztapiamy, studzimy do temperatury otoczenia i łączymy z utartymi jajkami.

Dodajemy przesianą mąkę i wanilię – mieszamy do połączenia wszystkich składników. Gęstością ciasto powinno przypominać gęste skondensowane mleko.

Ciasto porcjami wykładamy na lekko rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy po kilka minut z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Po zdjęciu z patelni nasze gofry zwijamy w rulon.

Możemy je podawać z różnymi dodatkami – np. nadzieniem bitej śmietany, ulubionymi owocami, kremem czekoladowym lub cytrynowym, dżemem lub konfiturą – wszystko zależy od naszej pomysłowości i preferencji.

Jeśli nigdy nie próbowałeś gofrów z patelni to naprawdę polecamy ten przepis – szybki i prosty w wykonaniu a otrzymane z niego gofry są naprawdę znakomite. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!