Domowe bułeczki z czosnkiem i ziołami w 25 minut – przyciągną zapachem nie jednego domownika
Nie masz już ochoty na sklepowe kromki chleba? Pomyśl o tych wyśmienitych bułeczkach na kolację lub śniadanie z dodatkiem ziół i czosnku. Mają nie tylko ciekawy wygląd, ale przyciągną swoim zapachem nie jednego domownika.
Składniki
- mąka (400 g)
- masło (50 g)
- mleko (250 ml)
- żółtko jajka (1 sztuka)
- suche drożdże (1 łyżeczka)
- cukier (1 łyżeczka)
- czosnek (2-3 ząbki)
- olej roślinny (2 łyżki)
- sól (pół łyżeczki)
- ulubione zioła
Przygotowanie bułeczek
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z suchymi drożdżami. Mleko podgrzej, aby było lekko ciepłe i dodaj do mąki. Do miski wrzuć również cukier, sól oraz olej. Zamieszaj wszystko razem i wyrabiaj na ciasto. Następnie przykryj miskę folią lub ściereczką i odstaw na około 30 minut w ciepłym miejscu.
Aby przygotować nadzienie do bułeczek należy do miękkiego masła dodać zioła oraz drobno pokrojony czosnek.
Ciasto wyjmij z miski, zwiń je w kształt kiełbasy i pokrój w niewielkie plasterki. Każdy plasterek rozwałkuj i na środku rozsmaruj trochę przygotowanego nadzienia. Złóż powstałe kółka 4 razy tak jak widać na zdjęciu poniżej. Następnie włóż 2 lub 3 złożone plasterki do foremek na muffinki.
Posmaruj bułeczki żółtkiem i włóż je w foremkach do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 20-25 minut. Bułeczki ziołowo-czosnkowe są gotowe!
Comments