To najlepszy deser orzechowy, jaki znam: Cud wypiekany z jednego jajka – Oto przepis.

Bardzo lubię to ciasto – jest niezwykle proste, a przy tym fantastycznie smaczne. Ten deser orzechowy doskonale uzupełnia krem ​​budyniowy i czekolada.

Jeśli nie wiesz, jaki deser przygotować do kawy, koniecznie spróbuj tego przepisu.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru kryształowego
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki półgrubej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Krem:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 600 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 150 g masła

Dekoracja:

  • Tarta czekolada

Przygotowanie:

W misce ubij jajka z cukrem na piankę. Stopniowo dodawaj olej, mleko i inne składniki.

Blachę do pieczenia (20 x 30 cm) posmaruj olejem i posyp mąką. Wymieszane ciasto ułożyć na blasze do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 25 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Gotujemy budyń waniliowy na krem.

Ostudzić. Następnie do budyniu dodajemy masło ubite z cukrem i mieszamy. Na wystudzone ciasto układamy masę budyniową. Na koniec posyp startą czekoladą i gotowe. Życzymy smacznego! 🙂

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!