Pyszna delikatna szarlotka na mleku. Tak przygotowała je moja babcia. Jeszcze takiej nie próbowałaś.
Zima zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią coraz więcej wieczorów spędzony w domu. Nie ważne czy spędza się ten czas z kotem i książką, czy z bliskimi osobami, warto zaopatrzyć się w pyszne ciasto.
A co oprócz ciasta dyniowego jest najlepsze w tym czasie? Szarlotka!
Szarlotka, na którą przepis właśnie przedstawiamy, jest nie tylko bardzo delikatna i pyszna, jest także idealnym przepisem dla osób, które nienawidzą ugniatać kruchego ciasta.
Aby przygotować bardzo delikatną szarlotkę na mleku potrzeba będzie:
- 4 jabłka
- 350 mililitrów mleka
- 100 mililitrów oleju słonecznikowego
- 350 gram mąki
- 4 jajka
- 200 gram cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- garść bułki tartej
Jak wygląda proces przygotowania tej niesamowitej szarlotki?
Najpierw należy przygotować dwie miski, jedną większą, jedną mniejszą. W dużej misce należy ubić jajka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Gdy piana będzie już dobrej konsystencji, trzeba dodać mleko i olej słonecznikowy, a następnie wszystko razem dobrze wymieszać.
W mniejszej misce trzeba wymieszać suche składniki – mąkę, sól, proszek do pieczenia. Następnie połączyć wszystko ze składnikami z większej miski i dokładnie wymieszać.
Gdy masa będzie gotowa, czas zabrać się za jabłka, trzeba je obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Gdy już wszystko będzie zrobione, czas na pieczenie!
Comments