Ten przepis jest dla Ciebie! Mannik czekoladowy to idealne ciasto dla osób, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni i co najważniejsze – nie może się nie udać! Spróbuj i przekonaj się sam!
Kaszę mannę wymieszaj w misce z cukrem waniliowym oraz ze zwykłym cukrem. Następnie dodaj wodę, całość wymieszaj i odstaw na około 2-3 godziny. Jeśli zamierzasz upiec ciasto dopiero rankiem dnia następnego, przykryj przygotowaną kasze folią i wstaw do lodówki.
Do kaszy dodaj olej słonecznikowy i kakao, dokładnie wymieszaj. Przygotuj formę do pieczenia, nasmaruj ją olejem i delikatnie oprósz mąką, po czym wlej do niej ciasto.
Całość należy piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 40-50 minut, zależnie od piekarnika. Aby sprawdzić czy jest gotowe wystarczy zrobić tak zwany test suchego patyczka, polegający na zanurzeniu w cieście drewnianego patyczka/wykałaczki. Jeśli pozostał suchy oznacza to, że możesz zakończyć proces pieczenia.
Comments