Dietetyczna cukinia z piekarnika. Od dziś tylko tak przygotowuję tą pyszną przekąskę. Każdy ją pokocha.

Wiele osób woli piec w piekarniku, niż smażyć na patelni. Jest to bowiem znacznie zdrowsze, jak również smaczniejsze. Spróbuj zrobić cukinię w piekarniku, która będzie znakomicie smakować zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Cukinia jest bardzo dobrą propozycją kulinarną dla osób na diecie, bowiem jest to warzywo nie tylko dietetyczne, ale również zdrowe. Przekonaj się sam, a zakochasz się w jej smaku!

Składnikami, które będą potrzebne w przygotowaniu tej potrawy zalicza się:

  • trzy, bądź cztery młode cukinie
  • jedna, mała łyżka soli kuchennej
  • jedna, mała łyżka oleju roślinnego
  • trzy ząbki czosnku
  • jedna, mała łyżka papryki
  • 50 g sera twardego

Mając już przygotowane wszystkie składniki w pierwszej kolejności należy dokładnie umyć i obrać cukinię, a następnie pokroić ją wzdłuż w plasterki o długości 5 centymetrów. Tak pokrojoną cukinię trzeba posolić. W osobnym naczyniu należy przygotować wymieszany olej roślinny z przyprawami oraz tartym serem i czosnkiem.

Przy czym należy pamiętać, aby czosnek został przeciśnięty przez praskę. W tak przygotowanej panierce trzeba obtoczyć dokładnie cukinię z każdej strony i włożyć do piekarnika.

Chrupiąca cukinia w bułce tartej

Składnikami, jakie będą potrzebne do przygotowania chrupiącej cukinii w bułce tartej są:

  • dwie, bądź trzy młode cukinie
  • jedna, mała łyżka śmietany
  • jedna, mała łyżka soli
  • jedna, duża łyżka mąki
  • jedna, dużą łyżka bułki tartej, bądź sezamu
  • dwa jajka
  • 0,5 małej łyżki kurkumy
  • 0,5 małej łyżki granulowanego czosnku
  • 0,5 małej łyżki chmielu suneli (wedle uznania)

W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć oraz obrać cukinię. Następnie należy ją pokroić w równe i małe kawałki. Tak pokrojoną cukinię należy posolić oraz odstawić na 15 minut. Po upływie 15 minut trzeba w następnej kolejności odcedzić powstały płyn i osuszyć cukinię papierowym ręcznikiem.

Następnie osuszoną cukinię wraz z mąką należy umieścić w torebce foliowej i potrząsać jej zawartością. W ten sposób mąka równomiernie rozprowadzi się po warzywie.

Bułkę tartą, bądź sezam trzeba wymieszać wraz z przyprawami, a jajka ubić ze śmietaną i odrobiną soli. Cukinię należy zanurzyć w jajku i bułce, a potem umieścić w piekarniku.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!