Cukinia w śmietanie – mój najlepszy przepis z cukinią. Szybkie i bardzo smaczne danie w 30 minut.
568
Cukinia jest warzywem, które można przyrządzić na wiele sposobów.
Można ją wykorzystać w takich daniach jak zupy, sałatki, czy sosy. Dzisiaj przyrządzimy cukinię w śmietanie.
Będą nam potrzebne:
Cukinia – 800 g
Śmietana – 200 g (zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego)
Jajko – 1 sztuka
Mąka pszenna – 1 duża łyżka
Olej słonecznikowy – 3 łyżki
Sól
Pieprz czarny mielony
Papryka
Koperek – 1/2 pęczka
Woda – 100 ml
Czosnek – 2 ząbki
Oregano – 1/2 łyżeczki
Suszona bazylia – 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Przygotuj miskę, a następnie wymieszaj w niej olej słonecznikowy ze szczyptą papryki pieprzu i soli. Następnie pokrój cukinię na grube pierścienie, po czym przekrój je jeszcze na pół tak, aby powstały półksiężyce.
Włóż pokrojoną cukinię do woreczka i dodaj wcześniej wymieszany olej z przyprawami. Potrząśnij porządnie workiem, aby przyprawy zostały dobrze rozprowadzone po cukinii. Cukinię z worka wysyp na blachę do pieczenia i włóż do rozgrzanego na 200 stopni Celsjusza piekarnika na 15 minut.
Posiekaj drobno koperek i czosnek. Wymieszaj je ze śmietaną w misce. Dodaj do tego mąkę i jajko, a następnie zalej wcześniej odmierzoną ilością wody.
Pieczoną cukinię przesyp do głębokiej patelni i zalej przygotowanym sosem śmietanowo-koperkowym. Możesz dodać nieco soli do smaku. Mieszaj wszystko od czasu do czasu.
Gdy nasza potrawa zacznie wrzeć, można ją zdjąć z ognia i podawać.