Można ją wykorzystać w takich daniach jak zupy, sałatki, czy sosy. Dzisiaj przyrządzimy cukinię w śmietanie.
Przygotuj miskę, a następnie wymieszaj w niej olej słonecznikowy ze szczyptą papryki pieprzu i soli. Następnie pokrój cukinię na grube pierścienie, po czym przekrój je jeszcze na pół tak, aby powstały półksiężyce.
Włóż pokrojoną cukinię do woreczka i dodaj wcześniej wymieszany olej z przyprawami. Potrząśnij porządnie workiem, aby przyprawy zostały dobrze rozprowadzone po cukinii. Cukinię z worka wysyp na blachę do pieczenia i włóż do rozgrzanego na 200 stopni Celsjusza piekarnika na 15 minut.
Pieczoną cukinię przesyp do głębokiej patelni i zalej przygotowanym sosem śmietanowo-koperkowym. Możesz dodać nieco soli do smaku. Mieszaj wszystko od czasu do czasu.
Comments