Mój ulubiony przepis na cukinię w piekarniku- prosty, szybki dla dbających o linię.
16 316
Koniec lata to ulubiona pora roku wszystkich miłośników warzyw, a zwłaszcza cukinii. Moja rodzina zdecydowanie się do nich zalicza! Uwielbiamy cukinię, więc ciągle poszukuję nowych sposobów na jej przyrządzenie, bo zależy mi, by nasz jadłospis był urozmaicony i zdrowy.
Dziś zaprezentuję Ci mój ulubiony przepis – prosty, szybki i świetny dla dbających o linię – pieczemy prawie bez oleju!
Potrzebne będą:
2 niewielkie cukinie
pół szklanki mąki
pół szklanki śmietany (najlepiej 12% lub 18%) lub majonez
kilka ząbków czosnku
odrobina oleju roślinnego
sól i pieprz, ewentualnie zioła do przyprawienia
Jak przygotować najlepszą cukinię?
Najpierw umyj, obierz i pokrój cukinie na plastry. Jeśli przyrządzasz młode cukinie, możesz pominąć obieranie.
Następnie wsyp mąkę do plastikowej torby (powinna być wytrzymała). Dodaj sól i pieprz oraz kawałki cukinii. Dokładnie zakręć torbę i mocno nią wstrząśnij. To szybki sposób na panierowanie! Pamiętaj tylko, by sprawdzić, czy wszystkie plasterki zostały obsypane panierką.
Rozgrzej piekarnik i posmaruj blachę olejem roślinnym. Powinny wystarczyć 2-3 łyżki. Jeśli ograniczasz tłuszcze, możesz całkowicie zrezygnować z tego kroku. Gdy piekarnik się nagrzeje, ułóż kawałki cukinii na blasze i piecz przez ok. 8-10 minut. Po tym czasie plasterki powinny się zarumienić, wtedy obróć je i podpiekaj z drugiej strony przez kolejne 8-10 minut.
Upieczona w ten sposób cukinia jest wyjątkowo chrupiąca. Po wyjęciu z piekarnika, dodaj czosnek i polej danie śmietaną lub majonezem. Możesz też posypać cukinię ulubionymi ziołami. Wypróbuj ten przepis, a gwarantuję, że pokochasz cukinię tak jak my!