Ta cukinia smakuje lepiej niż ogórki. Surówka do obiadu a także zdrowa przekąska na zimę!
32 486
Mój przepis na przepyszną konserwową cukinię robię co roku, gdy cukinia jest w sezonie. Za każdym razem wychodzi idealnie i chcę się nim podzielić z Wami. Jest to ciekawa alternatywa dla ogórków.
Przepis jest na około 8 1-litrowych słoików, zależnie od wielkości cukinii może Wam wyjść mniej lub więcej.
Składniki:
5 kg cukinii
koper
czosnek
papryczka chili
pieprz czarny
liść laurowy
ziele angielskie – 25g
ocet – 16 łyżek
sól – 1 łyżka
cukier – 1,5 łyżki
Przygotowanie:
Najpierw najważniejsze, żeby cała cukinia się nie zepsuła i nie wylądowała w koszu – dokładnie umyj słoiki i wysterylizuj zakrętki. Na dnie każdego słoja umieść koper i parę ząbków czosnku (nie za dużo, inaczej wyjdzie zbyt ostre!).
Do tego odrobina ostrej papryki, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Pokrój cukinię w średniej grubości plastry (1,5 – 2 cm) i wypełnij nimi wszystkie słoiki. Aby słoik nie pękł, w każdym umieść łyżkę i zalewając cukinię wrzątkiem kieruj na nią strumień wody.
Zakręć słoiki i zostaw na 15 minut, po tym czasie odlej ze wszystkich wodę do jednego garnka. Ta woda posłuży nam później za marynatę. Dodaj jedną łyżkę soli i 1,5 łyżki cukru na litr, po czym zagotuj.
Teraz wlej po dwie łyżki octu (najlepszy jest ocet winny, idealnie komponuje się ze smakiem cukinii) do każdego słoika i zalej je gorącą marynatą. Zakręć dokładnie słoiki i odwróć je do góry dnem, a następnie zawiń w koc i zostaw aż ostygną.
Teraz wystarczy zaczekać około tygodnia, aż będzie gotowe i można jeść, życzę Wam wszystkim smacznego!