Przekąska jest bardzo soczysta, pachnąca i słodka. Do jej przyrządzenia nada się każda cukinia, ale najlepiej wybrać młode warzywa, ponieważ nie są jeszcze tak włókniste i łatwiej zmieszczą się w słoiku. Koniecznie zapoznaj się z tym niebanalnym przepisem!
Umyj cukinię, obierz i pokrój w duże pierścienie lub półpierścienie o grubości 1,5-2 cm Aby zrobić dziurę po środku warzywa, przebij np. środek szklanką. Upewnij się, że nie pozostały żadne nasiona.
Zrób syrop. Postaw rondel na ogniu, wlej sok ananasowy i dodaj cukier oraz kwasek cytrynowy. Zanurz cukinię w płynie i gotuj przez kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Cukinię ułożyć w wysterylizowanych słoikach, zalej gorącym syropem i zakręć pokrywki. Owiń je np. w koc i pozostaw do ostygnięcia, a następnie umieść w chłodnym miejscu.
Comments