Ciasto z twarogiem – Jest sto razy lepsze niż sernik. Każdy kawałek rozpływa się w ustach

Ciasto z twarogiem to niesamowicie doskonały deser, gdyż każdy jego kęs rozpływa się w ustach. Posiada aksamitnie puchate ciasto, za którym każdy będzie tęsknił.

Można zmieniać go na swój własny, indywidualny sposób, poprzez dodawanie ulubionych dodatków. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i robi się go niezwykle szybko.

Do przygotowania są potrzebne składniki takie jak:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki śmietany
  • 4 jajka
  • 400 gram zmielonego twarogu
  • 100 gram masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,25 łyżeczki soli
  • opcjonalnie orzechy włoski, rodzynki oraz owoce kandyzowane

Aby rozpocząć należy dokładnie utrzeć jajka z cukrem, aż do momentu kiedy całkowicie się rozpuści. Dodać śmietanę, twarożek, sodę i sól oraz roztopione przestygnięte masło. Wszystko musi być dokładnie wymieszane i tworzyć jednolitą, gładką konsystencje.

Kiedy masa będzie gotowa dodaj przesianą mąkę i ponownie dokładnie połącz składniki. W tym momencie możesz dodać wedle uznania orzechy włoskie, rodzynki lub owoce kandyzowane.

Następnie wlej ciasto do formy, obłożonej pergaminem i włóż całość do piekarnika. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostaw ciasto do ostygnięcia. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!