Ciasto z twarogiem – Jest sto razy lepsze niż sernik. Każdy kawałek rozpływa się w ustach
Ciasto z twarogiem to niesamowicie doskonały deser, gdyż każdy jego kęs rozpływa się w ustach. Posiada aksamitnie puchate ciasto, za którym każdy będzie tęsknił.
Można zmieniać go na swój własny, indywidualny sposób, poprzez dodawanie ulubionych dodatków. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i robi się go niezwykle szybko.
Do przygotowania są potrzebne składniki takie jak:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżki śmietany
- 4 jajka
- 400 gram zmielonego twarogu
- 100 gram masła
- 1 łyżeczka sody
- 0,25 łyżeczki soli
- opcjonalnie orzechy włoski, rodzynki oraz owoce kandyzowane
Aby rozpocząć należy dokładnie utrzeć jajka z cukrem, aż do momentu kiedy całkowicie się rozpuści. Dodać śmietanę, twarożek, sodę i sól oraz roztopione przestygnięte masło. Wszystko musi być dokładnie wymieszane i tworzyć jednolitą, gładką konsystencje.
Kiedy masa będzie gotowa dodaj przesianą mąkę i ponownie dokładnie połącz składniki. W tym momencie możesz dodać wedle uznania orzechy włoskie, rodzynki lub owoce kandyzowane.
Następnie wlej ciasto do formy, obłożonej pergaminem i włóż całość do piekarnika. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostaw ciasto do ostygnięcia. Smacznego!
Comments