To pyszne ciasto z kefirem, którego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Smakowi temu nie oprą się smakosze.

Nie martw się, jeśli nie masz zdolności do pieczenia ciast. To ciasto jest świetne dla wszystkich grup wiekowych!

Jest pyszne i ma bardzo puszystą konsystencję. Deser ten świetnie nadaje się na niedzielny obiad. To świetna opcja dla gości, którzy przychodzą niezapowiedziani, a Ty nie masz w domu żadnych słodyczy. Jest łatwy w przygotowaniu i można go szybko zrobić.

Składniki

  • 120g masła
  • 250g cukru
  • 3 całe jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150ml kefiru
  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sól – szczypta

Lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 60 ml mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania

Przygotuj najpierw formę do ciasta. Wysmaruj ją masłem, a następnie posyp bułką tartą. Następnie włóż masło do miski i dodaj cukier. Ubijać aż do połączenia. Powinno to trwać około 2 minut. Wmieszaj ekstrakt waniliowy i jajka. Kontynuuj ubijanie przez 2 minuty.

Upewnij się, że przygotowałeś osobną miskę. Przesiej do niej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Połącz wszystko. Wymieszaj kefir z płynnymi składnikami do uzyskania gładkiej masy. Wymieszaj suche składniki w małych ilościach.

Umieść masę w blasze. Wygładzić powierzchnię. Piec ciasto przez 40 do 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przed wyjęciem sprawdź ciasto patyczkiem. Jeśli jest suchy, oznacza to, że jest gotowy. Wyjmij ciasto z formy, gdy jest jeszcze gorące.

Następnie, przygotuj lukier. W misce połącz cukier puder i mleko. Mieszaj wszystkie składniki aż do rozpuszczenia cukru. Gdy ciasto ostygnie, polej je gotowym lukrem. Smacznego.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!