Połączenie standardowej szarlotki z przepysznym twarogiem – zaskoczy Cię niezmiernie. Poznaj nasz apetyczny przepis.
Przygotowanie pysznego ciasta nie musi wcale zajmować wielu godzin ani wymagać nie wiadomo jakich składników.
Wystarczy kilka produktów i wolna chwila, a możemy przygotować wspaniałą szarlotkę w nowym wydaniu z twarogiem. Może ona zaskoczyć niesamowitym smakiem każdego smakosza. Świetnie nada się na deser podczas wizyty gości, a także podczas miłego popołudnia spędzonego przy kawie czy herbacie.
Jej wspaniały smak oraz piękny wygląd sprawiają, że nadaje się również na świąteczny stół. W takim razie zabierzmy się do pracy.
Składniki:
- 500 gram mąki
- 200 g cukru pudru
- 10 g proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 250 g masła
- 1/4 łyżki soli
Składniki na nadzienie:
- 6 małych lub 4 średnie/dużej jabłka
- 500 g twarogu
- 100 g kwaśnej śmietany
- 80 g cukru pudru
- 1-2 łyżki mąki lub skrobi ziemniaczanych (jeśli będzie potrzeba)
- szczypta wanilii, 1 łyżka cynamonu, 1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
Masło pokrój na mniejsze kawałki i razem z cukrem umieść w misce. Ubij do uzyskania gładkiej masy.
Wbij jajka, dodaj sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto zawiń w folię i umieść w lodówce na 40 min. Po tym czasie podziel na dwie równe części.
Jedną połówkę umieść na papierze do pieczenia w formie. Może posypać jeszcze mąką lub skrobiami.
Pora na nadzienie. Jabłka zetrzyj na grubych oczkach, dodaj wanilię i cynamon. Twaróg wymieszaj ze śmietaną, cukrem i jajkiem. Na blachę z ciastem umieszczaj naprzemiennie masę jabłkową i serową na wzór szachownicy.
Drugą część ciasta rozwałkuj i przenieś delikatnie na nadzienie. Krawędzie przytnij nożem i połóż na górze.
Ciasto ponakłuwaj widelcem i posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Comments