Wystarczy kilka produktów i wolna chwila, a możemy przygotować wspaniałą szarlotkę w nowym wydaniu z twarogiem. Może ona zaskoczyć niesamowitym smakiem każdego smakosza. Świetnie nada się na deser podczas wizyty gości, a także podczas miłego popołudnia spędzonego przy kawie czy herbacie.
Jej wspaniały smak oraz piękny wygląd sprawiają, że nadaje się również na świąteczny stół. W takim razie zabierzmy się do pracy.
Masło pokrój na mniejsze kawałki i razem z cukrem umieść w misce. Ubij do uzyskania gładkiej masy.
Wbij jajka, dodaj sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto zawiń w folię i umieść w lodówce na 40 min. Po tym czasie podziel na dwie równe części.
Jedną połówkę umieść na papierze do pieczenia w formie. Może posypać jeszcze mąką lub skrobiami.
Pora na nadzienie. Jabłka zetrzyj na grubych oczkach, dodaj wanilię i cynamon. Twaróg wymieszaj ze śmietaną, cukrem i jajkiem. Na blachę z ciastem umieszczaj naprzemiennie masę jabłkową i serową na wzór szachownicy.
Drugą część ciasta rozwałkuj i przenieś delikatnie na nadzienie. Krawędzie przytnij nożem i połóż na górze.
Ciasto ponakłuwaj widelcem i posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.