Rodzinny przepis na trójwarstwowe ciasto – lepiej zapisz przepis na święta. Ja robię co niedzielę.

Znajoma podzieliła się ze mną swoim rodzinnym przepisem na wyjątkowe, smaczne i proste w wykonaniu trójwarstwowe ciasto.

Będzie ono idealnym dodatkiem do wielkanocnego obiadu. Ciasto jest delikatne, puszyste i rozpływa się w ustach.

Nadzienie z suszonych moreli i śliwek sprawia, że deser ten jest niezwykle aromatyczny i soczysty. Dodatek warstwy cytrynowej nadaje my przyjemnego, lekko kwaśnego charakteru.

Oprócz tego, że  smakuje obłędnie, to jeszcze pięknie wygląda. Jestem pewna, że przygotowując tę słodką przekąskę, zaimponujesz wszystkim swoim gościom i bliskim. Będzie ono idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 200 gramów masła,
  • 60 gramów cukru,
  • 100 ml mleka,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na nadzienie:

  • 250 gramów suszonych śliwek,
  • 20 gramów suszonych moreli,
  • 2 cytryny,
  • 1 łyżka mąki,
  • 6 łyżek cukru.

Przygotowanie:

Suszone morele i śliwki drobno posiekać. Cytrynę pokroić na kawałki i drobno przemielić przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać cukier, łyżkę mąki i dobrze wymieszać.

Przygotować ciasto. Na tarce zetrzeć zimne masło (najlepiej wcześniej schłodzić je w zamrażalce). Wymieszać z mąką, aż do powstania tzw. okruchów. Odłożyć do oddzielnej miski 2 łyżki, co zostanie potem wykorzystane do posypania całego ciasta.

Dodać cukier, proszek do pieczenia, sól. Wymieszać i wlać mleko. Całość zagnieść i uformować kulę.

Ciasto przenieść na stolnicę lub blat roboczy, uformować rulon i podzielić na 4 części. Jedna z nich powinna być nieco większa niż pozostałe.

Największą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki naczynia do pieczenia wyłożonego pergaminem.

Na dolnej warstwie rozprowadzić śliwki. Kolejny kawałek ciasta rozwałkować i ułożyć na formie przykrywając nadzienie ze śliwek.

Ułożyć morele i rozprowadzić równo po całej powierzchni. Przykryć kolejną warstwą rozwałkowanego ciasta. Następnie położyć nadzienie z cytryny. Przykryć ostatnią warstwą ciasta.

Posypać całość pozostałymi okruchami z mąki i masła. Piec w piekarniku przez 45-50 minut w temperaturze 180’C.

Pozostawić do ostygnięcia i pokroić na kawałki. Tak przygotowane, niezwykle aromatyczne trójwarstwowe ciasto jest gotowe do podania. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!