Ciasto na kefirze – przygotujesz je w 5 min. Szybko i smacznie

Niespodziewani goście mogą zaskoczyć każdego. Brak możliwości zaoferowania im czegoś słodkiego do kawy lub herbaty bywa dla gospodarza stresujący.

Na szczęście istnieją wyjątkowo proste przepisy na smakołyki. Jednym z nich jest pomysł na ciasto na kefirze z rodzynkami. Wykonanie go jest wyjątkowo proste, a uzyskany przysmak należy do najlepszych opcji zawierających rodzynki.

Stworzone z tego przepisu ciasto będzie puszyste, delikatne i przepyszne. Jego ogromną zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania. Ponadto nie wymaga brudzenia wielu naczyń ani zbędnego zamieszania.

Prosty przepis zachwyci zarówno domowników jak i gości. Ciasto doskonale sprawdzi się na co dzień i podczas świąt.

Potrzebne składniki to:

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka kefiru,
  • 0,5 szklanki cukry,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 100 g rodzynek,
  • 1 łyżka masła,
  • 10 g proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Stworzenie tego ciasta nie wymaga dodatkowego czasu na wyrośnięcie lub schłodzenie w lodówce, dlatego jego przygotowanie trwa zaledwie kilka minut.

Zacznij od wymieszania blenderem lub mikserem jajek, cukru oraz kefiru. Następnie, stopniowo i powoli, dodawaj mąkę stale mieszając. Ostatnimi dodatkami są proszek do pieczenia i rodzynki, które wystarczy wrzucić do istniejącej już masy i z nią połączyć.

Tak przygotowane ciasto należy wylać do wysmarowanej masłem formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!