Przygotuj coś szybkiego i pysznego na kolacje. Ciasto mięsne – Smak nie do opisania.
Nie trzeba być miłośnikiem słodyczy, żeby cieszyć się możliwością konsumpcji ciasta.
Oto przepis na przepyszne ciasto mięsne. Idealne danie, którym zaskoczysz Swoich gości.
Składniki
- 300 gr mielonego mięsa
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- śmietana
- 1 cebula
- 1 jajo kurze
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Na posypaną mąką powierzchnię roboczą połóż ciasto francuskie i delikatnie je rozwałkuj. Następnie obierz cebulę, pokrój ją w kostkę i usmaż na rozgrzanej patelni.
Dodaj mięso mielone, dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj i smaż, póki mięso nie będzie gotowe. Do mięsa mielonego można dodać trochę kwaśnej śmietany.
W czasie, gdy farsz będzie stygł, przygotuj naczynie do pieczenia i włóż do niego rozwałkowane ciasto. Mięsne nadzienie połóż na środku ciasta, a następnie po jego obu stronach wykonaj podłużne cięcia. Zapleć je na przemian, podobnie jak warkocz.
Rozbij jajko, ubij je i posmaruj nim przygotowane danie. Ustaw piekarnik na 180 stopni i włóż ciasto, gdy tylko się rozgrzeje. Piecz przez około 35 minut.
Po wyjęciu danie od razu jest gotowe do spożywania. Smacznego!
Comments