Każdy chce ten przepis – Kupuję zwykłe ciasto francuskie i w 15 minut robię deser.

Ciasto francuskie jest znane wszystkim.

Wykorzystujemy go do potraw wykwintnych ale również deserów i przekąsek. Ma szerokie zastosowanie. Wybór należy  do Was i waszych predyspozycji. Wypróbujcie również nasz sposób na wykorzystanie tego składnika – nie zawiedziecie się.

Składniki:

  • ciasto francuskie;
  • opakowanie budyniu waniliowego;
  • 300 ml mleka;
  • 300 ml śmietany do ubijania;
  • pokrojone jabłka, cukier, cynamon, masło (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Ciasto francuskie należy schłodzić w lodówce, nie będzie się kruszyć podczas wyrobu deseru.

Rozwijamy je i układamy na blacie , można je lekko rozwałkować, choć nie jest to koniecznie.

Kroimy je na małe kwadraty za pomocą noża, ewentualnie specjalnych przyrządów, które stworzą nam wzorkowane krawędzie.

Tak przygotowane kwadraty należy posmarować mlekiem i wstaw do piekarnika. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około15-20 minut – aż się zrumienią.

Podczas pieczenia zajmij się przygotowaniem nadzienia do deseru.  Budyń w proszku należy ubić w zimnym mleku.

Śmietankę ubijamy w osobnym naczyniu i mieszamy z ubitym budyniem.

Gdy nasze ciastka się upieką kroimy je na pół i nakładamy tam zrobiony krem. Przykrywamy drugą częścią. Gotowe.

Do kremu możesz użyć owoców, wtedy najlepiej je skarmelizować.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!