Ciasto „Fantazja” Smaczne i efektowne ciasto, proste w wykonaniu. Zaskoczę Cie tym przepisem
Ciasto „Fantazja” to połączenie kefirowego smaku w wypieku.
Deser jest niezwykle pyszny i daje świetny aromat. Zapewne każdemu domownikowi czy też gościowi ono zasmakuje.
Składniki:
- 240 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 280 g kefiru,
- 30 g kakao,
- 200 g cukru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 30 g oleju roślinnego.
Składniki na krem:
- 500 ml mleka,
- 180 g cukru,
- 2 jajka,
- 50 g mąki pszennej,
- 150 g masła,
- 10 g cukru waniliowego.
Sposób przygotowania:
Kefir wymieszać z sodą oczyszczoną i odstawić je na około 2 minuty. Po tym czasie wbić do tych składników dodatkowo jajka z dodatkiem oleju roślinnego, a także cukru. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą.
Mąkę należy przesiać do przygotowywanej masy, a potem połączyć składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Po dodaniu jeszcze kakao, ponownie wymieszać. Naczynie do pieczenia przykryć pergaminem, a następnie wlać do niego masę.
Załączyć piekarnik na 180 stopni i piec w nim ciasto przez pół godziny. W zależności od mocy piekarnika, ten proces można nieco wydłużyć. Po upieczeniu ostudzić ciasto. Odciąć nierówną część góry i podzielić je na dwie części.
Cukry wymieszać z jajkami i mąką, aby nie powstały grudki. Wlać jeszcze 1/2 mleka. Na małym ogniu podgrzać składniki, a potem dolać pozostałą część mleka.
Gotować aż do uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji masy ciągle mieszając i pilnując, aby masa nie zagotowała się. Do garnka dać masło w kawałkach. Po wymieszaniu pozostawić do ostygnięcia.
Pierwszą część ciasta posmarować kremem, ułożyć kolejną jego warstwę. Górę i boki posmarować pozostałą częścią kremu. Odciętą część ciasta zmielić i udekorować nimi deser. Wstawić do lodówki.
Comments