Pyszne ciasto eklerowe bez pieczenia w kilka chwil. 15 min i gotowe. Obłędny smak

Doskonałe i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia, to opcja idealnie sprawdzająca się przy niespodziewanych gościach. Każdy ma w domu herbatniki i inne ciasteczka. Wykorzystując je jako bazę, szybko i bez problemu można przygotować pyszne eklery. W jaki sposób? Oto przepis.

Składniki:

  • 450 g dowolnych ciasteczek lub herbatników
  • 520 ml mleka
  • jedno żółtko
  • 7 łyżeczek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g masła
  • 2,5 łyżki skrobi
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Na początku należy przygotować domowy budyń waniliowy. W tym celu należy przygotowane mleko podzielić na dwie równe połowy. Pierwszą z nich zagotować. Do drugiej należy dodać 3 łyżeczki cukru, ekstrakt waniliowy a także żółtko. Wszystko należy razem dokładnie wymieszać.

Mieszaninę należy wlać do gotującego się, wrzącego mleka, całość zaś ponownie dokładnie wymieszać. Tak przygotowany budyń należy pozostawić do ostygnięcia.

Właściwe ciasto przygotowuje się w dowolnym naczyniu lub foremce. Na początek, spód naczynia trzeba wyłożyć folią spożywczą lub papierem spożywczym. Na spód ciasta układamy ciasteczka, na które wlewamy część przygotowanej masy.

Następnie układamy kolejne warstwy ciasteczek i ponownie pokrywamy masą. Ostatnią częścią ciasta, powinny być ciasteczka, które później pokryjemy lukrem.

Przygotowanie lukru jest bardzo proste. Należy wymieszać pozostałą część cukru, a więc 4 łyżki, kakao, jedną łyżeczkę mleka i zagotować. Do gorącego lukru dodajemy 50 g masła, całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym lukrem pokrywamy wierzch ciasta. Przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu jest gotowe do spożycia. Smacznego !

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!