Oto przepis na pyszne ciasto czosnkowe z piekarnika. Robię prawie co każdy weekend – smakuje przepysznie.

W celu przygotowania ciasta czosnkowego na wstępnie należy przygotować następujące składniki:

  • 300 ml ciepłego mleka,
  • 50 g mąki,
  • 11 g suchych drożdży,
  • jedna mała łyżeczka cukru,
  • jedna mała łyżeczka soli,
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
  • jeden pęczek kopru,
  • jedna cała główka czosnku,
  • 200 g masła,
  • 200 g żółtego sera,
  • oraz prostokątne naczynie o wymiarach około 25 x 11 cm, która można wkładać do nagrzanego piekarnika.

Sposób przygotowania ciasta czosnkowego:

W pierwszej kolejności wlej do średniej wielkości miski ciepłe mleko. Dodaj drożdże i cukier, a następnie całość dokładnie wymieszaj.

Po wymieszaniu przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na około 10 minut.

Po upływie czasu zdejmij folię z miski i ponownie dokładnie wymieszaj jej zawartość. Po wymieszaniu powoli dodaj do ciasta przesianą przez sitko mąkę.

Całość zagnieć, a następnie dodaj oliwę i ponownie wszystko zagnieć. Powstałe ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na około godzinę.

W międzyczasie za pomocą blendera zmiel koperek stopniowo dodając do niego masło i dobrze wymieszaj. Czosnek obierz, pokrój i dodaj do masy z kopru.

W następnej kolejności całość ponownie zmiksuj w blenderze. Po upływie godziny przykryte ciasto wyciągnij z miski na stolnicę lub blat obsypany niewielką ilością mąki i rozwałkuj na cienką warstwę.

Następnie powstały cienki placek z ciasta posmaruj po całości nadzieniem z kopru, czosnku i masła. Posmarowane nadzieniem ciasto zwiń w rolkę i przetnij wzdłuż.

Tak aby powstały dwie równe części. Obydwie części powstałej rolady poprzeplataj na przemian tworząc warkocz.

Gdy warkocz będzie gotowy zagnieć końce warkocza, a następnie całość przenieść na wysmarowaną masłem blachę.

Gdy zawartość ciasta znajdzie się na blaszce całość ciasta posyp starty żółtym serem i przykryj ręcznikiem lub bawełnianą ścierką.

Blachę z ciastem odstaw na 30 minut.

Po upływie czasu włóż formę do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30-35 minut.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!