Jak zrobić domowe pyszne ciasto cytrynowe – sprawdzony przepis tylko tutaj. Każda gospodyni powinna go znać
Ciasto jest idealne w smaku i posiada fantastyczny aromat. Idealnie nadaje się na deser po obiedzie oraz do herbaty czy kawy.
Ciasto robi się niesamowicie łatwo i szybko. Wykorzystuje się do niego podstawowe produkty, co sprawia dużą wygodę w poszukiwaniu ich. Aby ciasto miało niezapomniany smak, należy polać je całe lukrem, wtedy uzyska najlepszą konsystencję.
Składniki:
- Mąka pszenna – 280 g
- Jaja kurze – 4 sztuki
- Cukier – 180 g
- Masło – 200 g
- Cytryna – 1 sztuka
- Cukier Waniliowy – 10 g
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- Kandyzowane owoce (według własnych preferencji kulinarnych)
Polewa:
- Cukier puder – 120 g
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- woda (według własnych preferencji)
Przygotowanie:
Przygotowujemy miskę, do której wbijamy 4 jaja, a następnie dodajemy cukier, po czym ubijamy mikserem przez 2-3 minuty. Do tej samej miski wrzucamy masło, należy pamiętać, aby było one miękkie, po czym wrzucamy skórkę z cytryny i sok z połowy cytryny.
Następnym krokiem będzie wsypanie mąki, która musi być przesiana, a dalej wrzucamy mniejsze detale takie jak proszek do pieczenia i cukier waniliowy, po czym znowu będziemy ubijać mikserem do momentu uzyskania gładkiej masy.
Zależnie od preferencji możemy do niej dodać kandyzowane owoce i wymieszać. W następnej części przygotowania przyda się nam forma najlepiej o średnicy 24 cm, którą przykrywamy pergaminem i wylewamy na nią ciasto, po czym wyrównujemy.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy je przez 40-50 minut. Gdy ciasto będzie gotowe, należy je schłodzić, by nadawało się do serwowania.
Teraz możemy zająć się przygotowaniem lukru. Cukier puder trzeba połączyć z sokiem z cytryny i z wodą, a następnie wymieszać i pokryć nim nasze dzieło. Gdy lukier stwardnieje, ciasto będzie gotowe do zjedzenia.
Comments