W 20 min zrobisz to pyszne ciasto z cukinii: bez jajek, masła, mąki i sody. Jem i chudnę!

Znasz już zapewne słodkie wypieki z cukinii a co powiesz na jej wytrawną wersję? Świetnie sprawdza się jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs. Nie zawiera jajek, mąki, sody ani tłuszczu możesz więc sobie swobodnie pozwolić na większy kawałek bez obawy o swoje zdrowie i linię!

Składniki:

  • 3 młode cukinie
  • 200 g śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 200 g twardego, żółtego sera lub serka topionego
  • pęczek rukoli
  • pęczek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Umyj dokładnie cukinię i pokrój ją wzdłuż na plasterki o szerokości maksymalnie 1 cm. Przełóż warzywo do naczynia, przypraw i odłóż na 10 minut.

Po tym czasie przełóż cukinię pojedynczo na blaszkę do pieczenia (tak kawałki się nie stykały) i włóż do piekarnika nastawionego na 200 stopni i piecz aż warzywo lekko się zrumieni. W między czasie przygotuj sos: jogurt lub śmietanę wymieszać z grubo posiekaną rukolą i koprem, dodaj przyprawy i przepuszczony przez praskę czosnek.

Wybierz talerz lub tacę, na której będziesz podawać danie. Układaj po kilka kawałków cukinii, posypuj startym serem i przekładaj przygotowanym sosem. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania składników. Od Ciebie zależy jaki nadasz mu kształt, może być bardziej płaskie i łatwe w krojeniu lub wyższe jak tort.

Ciasto nadaje się od razu do jedzenia warto je jednak przygotować kilka godzin przed podaniem i włożyć do lodówki aby bardziej stężało i przeszło aromatem kopru i czosnku.

Tak przygotowana cukinia zachowuje swoje wartości odżywcze, zachwyca smakiem i korzystnie działa na naszą dietę. Podziel się tym daniem ze swoimi bliskimi!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!